9 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Zaradi orkana Dorian odredili evakuacijo celotne obale Južne Karoline

Zaradi orkana Dorian, ki je v nedeljo dosegel Bahame in se bliža ameriški obali, so v ameriški zvezni državi Južna Karolina odredili evakuacijo prebivalcev na celotni obali. Dorian je v nedeljo Bahame dosegel z vetrovi, ki so pihali do 300 kilometrov na uro, in je najmočnejši orkan, ki je doslej prizadel to otočje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Orkan Dorian, ki se je v nedeljo okrepil v orkan najvišje, pete stopnje, je z močnimi nalivi in vetrovi Bahame dosegel na severozahodu otočja, v mestu Elbow Cay na otoku Abacos.

“Soočamo se z orkanom (…), kot ga v zgodovini Bahamov še nismo videli,” je dejal premier Bahamov Hubert Minnis. “To je verjetno najbolj žalosten dan v mojem življenju,” je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ameriški Nacionalni center za orkane je Doriana označil za “katastrofalnega”. V videoposnetkih, ki jih je na spletu objavil bahamski časnik Tribune 242, je videti orjaške valove, ki so segali čez strehe lesenih hiš, prevrnjene čolne, ki so ujeti v krošnjah dreves in druge naplavine, poroča AFP.

Guverner Južne Karoline Henry McMaster je odredil obvezno evakuacijo celotne obale te ameriške zvezne države, ki naj bi jo Dorian dosegel v sredo. To je najmočnejši in največji orkan v moderni zgodovini, zagotovo najmočnejši, kot smo ga kdaj videli, je opozoril McMaster.

Dorian naj bi danes dosegel vzhodno obalo Floride, vendar meteorologi poudarjajo, da je njegovo pot težko napovedati. Večina vremenskih modelov kaže, da naj bi rahlo oslabel, se obrnil proti severu in se v prihodnjih dneh pomikal ob ameriški obali in grozil zveznim državam Georgia ter Južna in Severna Karolina.

Guverner Floride Ron DeSantis je v nedeljo razglasil izredne razmere in milijone prebivalcev opozoril, naj se pripravijo na “izredni dogodek”. “Pričakujemo obsežne poplave. Vse prebivalce Floride pozivamo, naj si naredijo sedemdnevno zalogo hrane, zdravil in vode,” je dodal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine