30.7 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Začenja se svetovno prvenstvo šolanih psov v Novi Gorici

Piše: STA; C. R.

V Športnem parku v Novi Gorici bo od danes do nedelje potekalo svetovno prvenstvo šolanih psov, ki ga pod okriljem Mednarodne kinološke zveze pripravlja Športni kinološki klub Vrtnica. Gre za najpomembnejše kinološko tekmovanje, na katerem preizkušajo sposobnosti psa in vodnika. Slovesno ga bodo odprli popoldne na Gradu Kromberk.

Še pred otvoritveno slovesnostjo bo danes dopoldne na stadionu Športni park potekal trening.

Preizkušnje najboljših psov in njihovih vodnikov bo mogoče spremljati od srede do sobote med 7. uro in 19.30. Tekmovanje pa bodo uradno zaključili v nedeljo ob 17. uri z mimohodom reprezentanc in slovesnim sprevodom psov prvakov.

Nova Gorica najprestižnejše tekmovanje pod okriljem Mednarodne kinološke zveze gosti četrtič, udeležuje pa se ga več kot 170 tekmovalcev iz 39 držav. Prvič je tekmovanje gostila leta 2001 in nato v letih 2006 in 2016.

Del dogajanja bo tudi v italijanski Gorici, ki je bila skupaj z Novo Gorico pred časom izbrana za Evropsko prestolnico kulture 2025. “Slednje, kot je za naše goriško območje pravzaprav že značilno, tekmovanju daje čezmejni pečat. Obe Gorici namreč skupaj tvorita neločljivo somestje, v katerem se prebivalci povezujejo in sodelujejo na najrazličnejših področjih,” so v sporočilu za javnost povzeli novogoriškega župana Sama Turela.

Športna kinologija ima sicer v Sloveniji bogato tradicijo. Njen začetek sega v leto 1922, ko je bilo v Ljubljani ustanovljeno prvo kinološko združenje – Klub ljubiteljev športnih psov. Slovenska kinološka društva sicer letno izšolajo več kot 2000 psov, so še sporočili iz Športnega kinološkega kluba Vrtnica.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine