30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Začenja se 89. ženevski avtosalon – veliko zanimanja vzbuja novi clio, ki ga bodo izdelovali v Novem mestu

V Ženevi bo danes vrata odprl 89. mednarodni avtomobilski salon, na katerem bo na ogled več kot 900 avtomobilov, od tega več kot 150 premierno. Precej pozornosti bo po pričakovanjih požel novi Renaultov clio, ki ga bo izdeloval novomeški Revoz. Organizatorji do prihodnje nedelje pričakujejo okoli 660.000 obiskovalcev.

 

Ženevski avtosalon, ki je vrata za novinarje in drugo strokovno javnost odprl že v torek, po ocenah tujih medijev ohranja svojo vlogo najpomembnejšega spomladanskega avtomobilskega dogodka v Evropi.

Avtomobilski saloni so v zadnjem času sicer v precejšnji krizi, saj ima vse več avtomobilskih proizvajalcev pomisleke glede visokih stroškov, ki jih prinaša udeležba na takšnih dogodkih. Svoje novosti tako raje predstavijo na lastnih dogodkih, ki so nemalokrat deležni celo več pozornosti.

Na ženevskem avtosalonu bo kljub vsemu letos znova več avtomobilov, ki so namenjeni obsežnejši proizvodnji in velikemu številu kupcev. Gre za avtomobile, kot sta Renault clio in Peugeotov 208. Prvi velja za najbolje prodajani avtomobil v Sloveniji, 208 pa je eden od vodilnih predstavnikov “cliovega” razreda.

Clia bodo poleg tega tudi izdelovali v Sloveniji, za kar je Revoz prejel državno pomoč. Po mnenju strokovnjakov peta generacija clia predstavlja velik korak naprej – tako glede videza kot tehnologije. Bo pa imel novi clio od alternativnih pogonov le hibridnega, medtem ko bo Peugeot z 208 ponudil tudi povsem električno različico.

Za slovenski trg bosta med drugim zanimiva tudi Volkswagnov passat in Škodin kamiq. Priljubljeni passat se po prenovi oblikovno bistveno ne razlikuje od predhodnika, so pa pri Volkswagnu izboljšali vozne lastnosti in prenovili paleto tehnoloških pripomočkov. Kamiq medtem predstavlja razširitev Škodinega nabora vse bolj priljubljenih športnih terencev.

V Ženevi bodo med drugim na ogled tudi Škodina scala, Volkswagnov t-cross in Mazdin cx-4. Med premijskimi vozili bodo med drugim na ogled prenovljeni Mercedesov glc in novi cla shooting brake, oči pa bodo uprte tudi v prenovljeno BMW serijo 7. Audi napoveduje predvsem koncepte prihajajočih električnih vozil.

Elektrificiranim novostim bo po poročanju tujih medijev tudi na tem dogodku namenjene veliko pozornosti, saj bodo verjetno krojile tudi že bližnjo prihodnost najhitreje rastočega avtomobilskega razreda.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine