10.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

Začel se je jubilejni 30. festival mladih v Medžugorju – tokrat s polno podporo Svetega sedeža in rekordno škofovsko zasedbo

Sinoči se je s slovesno sveto mašo na zunanjem oltarju v Medžugorju začel jubilejni trideseti festival mladih, imenovan tudi Mladifest. Somaševanje je vodil papežev vikar za mesto Rim kardinal Angelo de Donatis, kar je dejansko veliko priznanje Svetega sedeža dogodku, ki vsako leto privabi več kot petdeset tisoč mladih.

 

Kot poročajo nekateri hrvaški portali, je poleg kardinala de Donatisa somaševalo več kot deset škofov, med njimi apostolski vikar za Medžugorje nadškof Henryk Hoser, prefekt kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja nadškof Jose Rodriguez Carballo, kardinal nadškof vrhbosenske nadškofije s sedežev v Sarajevu Vinko Puljić, apostolski nuncij v Bosni in Hercegovini nadškof Luigi Pezzuto, tržaški nadškof Giampaolo Crepaldi, predsednik Papeškega sveta za novo evangelizacijo, nadškof Rino Fisichella, sisaški škof Vlado Košić in številni drugi. Vsi našteti bodo tudi sodelovali v programu, ki se bo zaključil z jutranjo sveto mašo na Križevcu v torek, 6. avgusta, na praznik Jezusovega spremenjenja na gori. Kot običajno pa je manjkal mostarski škof Ratko Perić, ki sicer ni naklonjen dogajanju v Medžugorju. Med znanimi kardinali in škofi, ki so naklonjeni Medžugorju, pa je sicer dunajski kardinal Christoph Schönborn, upokojeni škof Pelestrine v rimski cerkveni pokrajini Domenico Sigalini, itd. Nadškofa Hoser in Pezzuto sta sicer obiskala Mladifest že lani.

Festival se je sicer začel najprej s simbolnim prihodom reprezentanc držav sveta, med drugim Slovenije. Bilo naj bi jih okoli osemdeset, med njimi številne afriške (tudi tiste, od koder prihaja precej ilegalnih migrantov v Slovenijo) ter latinsko-ameriške in azijske, pa tudi francoski čezmorski departmaji (La Reunion, Martinique, Guadalupe). Kot pravijo poznavalci, je Mladifest primer dobre prakse multikulturnosti, saj se na tem dogodku zberejo pripadniki številnih narodov, ras in jezikov z vsega sveta. Predstavnike držav je uvodoma pozdravil medžugorski župnik pater Marinko Šakota. Preko videoprenosa na internetu je otvoritev festivala spremljalo skoraj milijon osemsto tisoč ljudi po vsem svetu.

Kardinal De Donatis je v nagovoru najprej prinesel pozdrave papeža Frančiška in dejal, da je hvaležen, ker mu je bila dana milost, da vodi otvoritveno mašo festivala mladih. Ob tem je spomnil na letošnje geslo festivala »Hodi za menoj«. Kot pravi, je potrebno, da Sveti Duh odpre naša srca in jih izpolni z Božjo modrostjo.

Danes dopoldne pa je svojo katehezo pripravil nadškof Carballo, sicer tudi naslednik kardinala Franca Rodeta v kongregaciji za posvečeno življenje ter nekdanji generalni minister frančiškanskega reda. V nadaljevanju sledijo pričevanja zakonskih parov, družin in posameznikov.

Fotografije z včerajšnje otvoritve festivala si lahko ogledate TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine