11.4 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Ameriški State Department: Za pridobitev vizuma za ZDA nujni tudi podatki o družbenih omrežjih

Prosilci za pridobitev vizuma za ZDA bodo morali poslej na prošnji navesti tudi podatke o svojih profilih na družbenih omrežjih, telefonske številke in elektronske naslove, je poročanje medijev danes potrdil ameriški State Department.

Z dodatnimi informacijami naj bi zagotovili boljšo preverljivost identitete prosilcev za azil ter s tem boljšo varnost v državi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Doslej so morali prosilci za ameriški vizum podatke o profilih na družbenih omrežjih in elektronskih naslovih oddati le, če so bili pred tem v državah, ki so pod nadzorom terorističnih organizacij. Poslej pa bodo nova pravila veljala za skoraj vse od skupno 15 milijonov tistih, ki bodo vsako leto zaprosili za vizum. Izjema bodo določene vrste diplomatskih potnih listov.

Slovenski državljani sicer za potovanje v ZDA ne potrebujejo vizuma, saj je Slovenija članica programa Visa Waiver. Podatke za vstop brez vizuma državljani Slovenije posredujejo preko elektronskega sistema za avtorizacijo potovanja (Esta).

Zadnje novice

Sorodne vsebine