-3.1 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Za poletne poti brez skrbi

Piše: C. R.

Bliža se čas poletnih dopustov in s tem povezanih potovanj, na katerih se bomo napolnili z novo energijo in odpočili od vsakodnevnih skrbi. Pogoste težave, ki nas lahko doletijo na našem težko pričakovanem dopustu, so prebavne motnje, potovalna driska in okužba sečil. Da ne bo neprijetnih presenečenj, poskrbite, da bo hitra in naravna pomoč vedno pri roki.

Probiotiki – učinkovita prva pomoč pri prebavnih težavah

Zdrava črevesna flora spodbuja delovanje našega imunskega sistema, preprečuje pojav akutnih in kroničnih bolezni ter pomaga ohranjati splošno dobro počutje. Do porušenja črevesne mikroflore lahko pride iz številnih razlogov, med katerimi sta najpogostejša razrast patogenih mikroorganizmov zaradi okužbe in pogosta uporaba antibiotikov, v času poletnih dopustov pa zaradi sprememb v prehranjevalnih navadah, zaužitja kontaminirane hrane ali pijače ali neustrezne osebne higiene.

Posledica okužbe se lahko kaže v obliki slabosti, potovalne driske in padca imunskega sistema. Za preprečevanje pojava okužb je najpomembnejša preventiva, kar pomeni, da na potovanju raje posegamo po tako imenovani varni hrani, pijemo samo ustekleničeno vodo in pazimo na ustrezno higieno rok.

Svojo črevesno mikrobioto lahko pred potovanjem ustrezno utrdimo z uporabo probiotikov, ki poskrbijo za njeno zdravje in obnovo. So zdravju koristne bakterije in igrajo pomembno vlogo pri preprečevanju pojava prebavnih težav, saj ob pritrditvi na črevesno sluznico preprečijo vezavo in razrast patogenih mikroorganizmov, stimulirajo imunski sistem, spodbujajo aktivnost obstoječe mikroflore, zavirajo produkcijo toksinov in vplivajo na naše notranje ravnovesje.

Med najpogosteje uporabljene in tudi najučinkovitejše probiotike sodijo mlečnokislinske bakterije iz rodu laktobacilov in bifidobakterij ter probiotična kvasovka Saccharomyces boulardii (S. boulardii). Ključni elementi kakovostnega probiotičnega izdelka so visoka vsebnost probiotičnih mikroorganizmov, enterično obložena kapsula, odporna na želodčno kislino, vsebnost več različnih probiotičnih sevov v kombinaciji s prebiotikom, ki spodbuja njihovo razmnoževanje, in temna embalaža, ki probiotike varuje pred zunanjimi vplivi.

S. boulardii je še posebej priporočljiva za preprečevanje in zdravljenje driske različnih vzrokov, kot so jemanje antibiotikov, okužba z bakterijo Clostridium difficile, potovalna driska in akutna driska pri otrocih.

V primeru ponavljajočih se prebavnih težav pa si lahko že s predhodnim jemanjem različnih probiotičnih bakterij zagotovimo odporno črevesno floro, s tem pa si bomo zmanjšali možnost za pojav prebavnih težav in potovalne driske.

(Foto: Hiša zdravja)

D-manoza, enostavni sladkor v boju proti okužbam sečil

Okužbe urinarnega trakta so ene najpogostejših težav v poletnem času. Vzrok za to je povečana izguba vode s potenjem, premalo popite tekočine, manj pogostega uriniranja, idealnih razmer za razrast patogenih bakterij na območju genitalij, uriniranja v morje ali reke, mokrih kopalk in pogostejših spolnih odnosov. Najpogosteje obolevajo ženske zaradi krajše sečnice, krajše razdalje med anusom in sečnico ter zaradi idealnih pogojev za njihovo razrast. Nosečnost, spolnost, pretirana higiena in menopavza še povečajo možnost okužbe. Najpogostejši krivec je razrast bakterije E.coli. Klinični znaki, ki nakazujejo okužbo, so pogosto pekoče ali boleče uriniranje, bolečine v mehurju, povišana telesna temperatura, mrzlica, slabo počutje, bruhanje in ledvična bolečina.

Pri blažjih do zmerno težkih okužbah se priporoča zdravljenje z uporabo naravnih alternativnih pripravkov. Eden od izredno učinkovitih načinov zdravljenja in preventive je uporaba D-manoze. Gre za enostaven sladkor, ki je naravno v brusnicah, borovnicah, breskvah, pomarančah in jabolkih. V našem telesu se hitro absorbira in že v 30 minutah doseže mehur, kjer se nakopiči, oprime bakterij in se skupaj z njimi izloči z urinom. Ker se v našem telesu presnavlja v zelo majhnih količinah, ne vpliva na dvig krvnega sladkorja, zato je primerna tudi za diabetike, nosečnice in otroke.

Prednost D-manoze v primerjavi z antibiotiki: ne ubija telesu koristnih bakterij, zato je primerna tudi za dolgotrajno jemanje.

Letos naj zato vaša potovalna lekarna poleg osnovnih pripomočkov, kot so obliži, geli proti opeklinam in pikom žuželk, vsebuje tudi probiotike in D-manozo. Tako boste morebitne težave že v najzgodnejši fazi zatrli v kali na najbolj naraven način in se prepustili brezmejnemu uživanju. Naj bo letošnji dopust res popoln.

Za vse potrebno najdete na www.hisa-zdravja.si

Gaja Frelih, mag. dietetike

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine