5.5 C
Ljubljana
torek, 26 oktobra, 2021

WHO ponovno zabeležil več primerov malarije

Po večletnem uspehu v boju za malarijo se v zadnjih letih povečuje število okužb s to nalezljivo boleznijo. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je tako lani že drugo leto zapored zabeležila več primerov malarije kot lepo prej, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob tem je direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus danes posvaril, da se bo brez okrepljenih prizadevanj izničil uspeh minulih let, in pozval k nujnosti povečanja sredstev za boj proti malariji.

“Dejstvo, da vsaki dve minuti umre otrok zaradi te bolezni, ki jo je sicer možno preprečiti in zdraviti, je nesprejemljivo,” je še dejal.

Kot je razvidno iz najnovejšega poročila WHO, se je lani število zabeleženih primerov v primerjavi z letom prej povečala za dva milijona na 219 milijonov primerov. Porast primerov malarije je prisoten od leta 2016, predvsem v afriških državah z največ okužbami, kot so Nigerija in Kongo. “Gre za velik klic, da se predramimo. Te države bodo v prihodnosti potrebovale načrtno podporo,” je še dejal prvi mož WHO.

Malarija je ena najpogostejših nalezljivih tropskih bolezni. Malarija je razširjena v več kot 100 državah sveta, pojavlja se skoraj v vseh državah podsaharske Afrike, v nekaterih deželah srednje in južne Amerike, v državah Bližnjega vzhoda, srednje, južne in JV Azije ter na nekaterih tihomorskih otokih, je navedeno na spletni strani slovenskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ)

Malarijo povzročajo paraziti – plazmodiji, ki jih s pikom na človeka prenašajo okužene samice komarjev anopheles. Malarija se ne prenaša neposredno s človeka na človeka.

Malarija je bolezen, ki se lahko kaže s številnimi kliničnimi znaki. Najznačilnejši je pojav visoke vročine, ki jo ponavadi spremljata mrzlica in potenje. Lahko so prisotne tudi bolečine v mišicah in sklepih, glavobol, prebavne težave, kašelj, zlatenica in motnje zavesti. Nekatere oblike malarije se lahko ponavljajo. Malarija je lahko še posebej nevarna za majhne otroke, nosečnice, bolnike z oslabelim imunskim odgovorom, osebe brez vranice ter za bolnike s kroničnimi obolenji.

Zdravljenje malarije poteka z ustreznimi protimalaričnimi sredstvi.

Zaščita pred malarijo temelji na uporabi osebne zaščite pred piki komarjev in preventivnega jemanja protimalaričnih zdravil (antimalarikov). Možnost pikov komarjev zmanjšamo z uporabo oblačil, ki zakrijejo večji del kože, uporabo insekticidov, ukrepi za preprečevanje dostopa insektov v bivalne prostore, dosledno uporabo zaščitnih mrež ter repelentov, ki preprečujejo pike komarjev.

Pri potovanju na visoko tvegana območja za malarijo se priporoča tudi zaščita z jemanjem antimalaričnih tablet.

Zadnje novice

Sorodne vsebine