1.7 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

VSO danes na Pristavi s slovesnostjo ob 30. obletnici sprejetja dokumentov o vojaškem zavarovanju osamosvojitve, slavnostni govornik premier Janša

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (Združenje VSO) bo danes s slovesnostjo na Pristavi nad Stično obeležilo 30. obletnico sprejetja dokumentov za vojaško zavarovanje osamosvojitve Slovenije. Slavnostni govornik bo predsednik vlade Janez Janša.

 

Pozdravna nagovora na slovesnosti bosta imela predsednik Združenja VSO Aleš Hojs in župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad. Prireditve se bo v luči obeleževanj ob 30. obletnici samostojnosti države udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Kot navajajo v Združenju VSO, je slovesnost posvečena 30. obletnici dogodka, ko so 7. septembra 1990 ključni akterji takratnega obrambno-varnostnega sistema na Pristavi nad Stično sprejeli in formalizirali strateške dokumente za vojaško zavarovanje osamosvajanja Republike Slovenije. Sestanka so se udeležili Igor Bavčar, Janez Janša, Tone Krkovič, Jože Kolenc in Vinko Beznik.

Dokumenti so namreč bili podlaga za sklepno fazo organiziranja vojaško-policijske organizacije Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ), na kateri je ob napadu Jugoslovanske ljudske armade (JLA) na samostojno Slovenijo temeljil oboroženi odpor. V dokumentih je bila JLA tudi prvič jasno opredeljena kot morebitni agresor oziroma ključna nevarnost za slovensko osamosvojitev, so še spomnili v VSO.

Na slovesnosti bodo med drugim nastopili Gardna enota in Trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske ter pesnik Tone Kuntner.

Zadnje novice

Sorodne vsebine