17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Vrhovni sodnik Jan Zobec o stanju v slovenskem sodstvu in družbi

Slovenija je v evropskem vrhu po deležu sodnikov in čisto na dnu, ko gre za ugled pravosodja. O tem in podobnih perečih temah se bo danes zvečer, ob 20.30 uri, v oddaji intervju na televiziji Slovenija 1, z vrhovnim sodnikom Janom Zobcem pogovarjal novinar in voditelj Jože Možina.

Med drugim bo voditelj oddaje gosta vprašal:

G. Zobec, v zadnjem obdobju ste izrazit kritik stranpoti pravosodja. Priznavate celo resničnost oznake »krivosodje«. Kako to utemeljujete. In v katerih primerih to velja?

Izraz, ki ga uporabljate je tudi sodna oligarhija – koga s tem označujete?

Kako je družinsko okolje, vrednostni sistem v katerem ste rasli vplival na vašo formacijo – način razmišljanja in delovanja?

Slovenija je  po relevantnih raziskavah na samem dnu kar se tiče zaupanja v sodstvo, slednje je nižje kot v primeru Poljske, Madžarske, ki se ju pogosto demonizira? Po deležu sredstev, ki jih namenjamo za sodstvo pa smo v evropskem vrhu, pred bogatimi državami, kot so Francija, Danska… Kam gre ta denar?

Po drugi strani pa smo v samem vrhu po kršenju človekovih pravic – če vzamemo za primer sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice – 335 sodb smo že tam izgubili…

G. Zobec je bil med ustavnimi sodniki, ki so prepovedali poimenovanje Titove ceste v Ljubljani. To je bila simbolno izredno pomembna odločitev zoper ideološko prenapeto voljo razvpitega ljubljanskega župana Zorana Jankoviča.  

A slednji sedaj razburja z zavračanjem pokopa Romov na ljubljanskih Žalah, ki so jih partizani pomorili maja 1942 v bližini Iga.  Kakšna popotnica je to za nadaljevanje slovenske travme, bo voditelj oddaje vprašal  vrhovnega sodnika Zobca. Skratka, vredno ogleda!

V. D.

Zadnje novice

Sorodne vsebine