16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Vrhničani dobili prvo bitko na sodišču

Upravno sodišče je odpravilo odločbo ministrstva za okolje in prostor, da vrhniška občina v postopku gradbene inšpekcije proti Kemisu ni stranka v postopku. Primer je vrnilo v ponovno odločanje. Sodba je pomembna tudi za druge primere, kajti občinam odpira možnost za vključitev v postopke, poroča današnji Dnevnik.

 

Vrhničani, ki se zavzemajo za to, da bi podjetje za predelavo kemičnih odpadkov Kemis, kjer je lani izbruhnil hud požar, zapustilo njihovo okolje, so dobili prvo bitko na sodišču. Posledica te je, da se bodo morale pristojne inštitucije s civilno družbo pogovarjati o vsebini njihovih zahtev. Kot izpostavlja časnik, je odločitev pomembna tudi za druge podobne primere v državi, kajti občinam odpira možnost za vključitev v inšpekcijske postopke.

Vrhniška občina je na upravnem sodišču izpodbijala odločbo ministrstva za okolje in prostor ter sklep ljubljanske območne enote inšpektorata za okolje, ki sta zavrnila njeno zahtevo po tem, da bi ji priznala status stranke v postopku. V tožbi so zahtevali, naj upravno sodišče odpravi sklep gradbenega inšpektorata in mu ga vrne v ponovno odločanje. Sodišče je zahtevi v celoti ugodilo, kar pomeni, da bo moral inšpektorat pri ponovni odločitvi o zahtevi Vrhničanov upoštevati pravna stališča sodbe, povzema časnik Dnevnik.

Odvetnik občine Vrhnika Tomaž Petrovič je sodbo označil kot izjemno pomembno za prakso na tem področju. “V širšem smislu je pomembno, da občine lahko sodelujejo v teh postopkih. Doslej je bilo drugim deležnikom zelo težko priti v postopek, kajti inšpekcije so si zakon uredile tako, da je stranka v postopku le preiskovanec,” je za časnik pojasnil odvetnik Občine Vrhnika. Sodišče je občini v tem primeru priznalo javni interes, na katerega je treba gledati drugače kot na ostale interese.

Gradbeni inšpektorat, ki je prvostopenjski upravni organ, je sicer sprva odločil, da občina ni izkazala pravnega interesa v postopku proti Kemisu, ministrstvo za okolje in prostor pa je kot drugostopenjski organ temu pritrdilo. Sodišče pa je zdaj odločilo drugače, povzema časnik.

Na Vrhniki že dlje časa trdijo, da Kemis ne bi smel brez gradbenega dovoljenja obnoviti v lanskem požaru poškodovanega dela stavbe, kar so izpostavili v tožbi. In prav v tem jim je sodišče priznalo pravni interes v inšpekcijskem postopku, ob tem pa zapisalo, da ne ministrstvo za okolje ne Kemis nista prerekala tega zahtevka, kajti na tožbo nista odgovorila.

Senat upravnega sodišča je zapisal, da je sicer res, da se postopek izdaje gradbenega dovoljenja vodi pred pristojno upravno enoto, kar trdi ministrstvo, vendar da gre v tem primeru za “specifično situacijo, ko se v inšpekcijskem postopku ugotavlja, ali je za sanacijo v požaru poškodovanega objekta treba pridobiti gradbeno dovoljenje”.

Sodišče je občini pritrdilo tudi pri argumentu, da je Kemisov objekt priključen na javno komunalno in vodno omrežje. Po mnenju sodišča je v tem delu interes občine skrb za zdravo življenjsko okolje, povzema Dnevnik.

Kot izpostavlja časnik, je bistveni dosežek vrhniške lokalne skupnosti ta, da se bitka proti Kemisu s postopkovne ravni seli na vsebinsko. V ponovnem odločanju se bo moral inšpektorat opredeliti do trditev, da je Kemis neupravičeno obnavljal stavbo brez gradbenega dovoljenja. Od tega pa je v precejšnji meri odvisno, ali bo podjetje lahko ostalo na Vrhniki. Kajti odločitev o tem, ali Kemis potrebuje gradbeno dovoljenje za obnovo, bi utegnila vplivati tudi na okoljevarstveno dovoljenje, še izpostavlja časnik.

Zadnje novice

Sorodne vsebine