10.1 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Volkovi celo na Gorenjskem vse bolj napadalni: V Davči napadli 200 kilogramov težkega bika

V vasi Davča na Gorenjskem so zabeležili nov napad volkov. Ti so se lotili mladega, nekaj čez 200 kilogramov težkega bika, poroča portal 24ur.

Na tem območju so volkovi v zadnjih mesecih pobili več kot 40 glav drobnice. Po pričevanjih lovcev naj bi se na tem območju gibala vsaj dva tropa volkov, med njimi tudi samice z več mladiči. Za enega volka je trenutno podana odločba za odstrel, je za portal povedal Alojzij Jelenc iz Lovske družine Sorica.

Po interventnem zakonu je predviden odstrel 11 volkov, doslej niso odstrelili še nobenega. Po posebni odločbi so odstrelili volkuljo na Notranjskem, dovoljenje za izredni odstrel enega volka imajo na območju občin Železniki, Gorenja vas-Poljane, Cerkno in Bohinj. Po ocenah je v državi okoli 80 volkov.

V luči vse pogostejših napadov volkov na rejne žival sicer v soboto Sindikat kmetov Slovenije pripravlja protest v Velikih Laščah. Prepričani so, da je prepočasno izvajanje zakona krivo, da se napadi in škode še vedno in vse pogosteje pojavljajo. Podporo shodu so napovedali v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in Zadružni zvezi Slovenije ter v političnih strankah SDS, SLS in NSi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine