18.4 C
Ljubljana
sobota, 24 julija, 2021

Vohunjenje preko sodobne tehnologije: kitajski Huawei na Češkem skrivaj zbiral osebne podatke

Češka enota kitajskega tehnološkega velikana Huawei je v tej evropski državi skrivaj zbirala osebne podatke svojih strank, uradnikov in poslovnih partnerjev, je pred dnevi poročal češki javni radio. Novica je še okrepila zaskrbljenost glede varnostnih tveganj, povezanih s kitajskim gigantom.

 

Za omenjeni radio sta pod pogojem, da ostaneta anonimna, spregovorila dva zdaj že nekdanja Huaweijeva menedžerja. Kot sta razkrila, je Huawei od njiju zahteval vnašanje osebnih podatkov ljudi v sistem, v katerega se da dostopati tudi s Kitajske, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Menedžerja, ki sta v Huaweiju delala več let, sta novinarjem radia povedala, da so se podatki nanašali na število otrok, hobije in finančno stanje posameznih subjektov.

Dostop do teh informacij naj bi uravnavali izključno na sedežu Huaweija na Kitajskem.

Češka enota kitajskega tehnološkega velikana je v odzivu na to poročanje izpostavila, da spoštuje splošno uredbo o varstvu podatkov, poznano po angleški okrajšavi GDPR.

Češka nacionalna agencija za spletno in informacijsko varnost pa je že decembra lani izpostavila, da Huaweijeva programska in strojna oprema predstavljata grožnjo nacionalni varnosti.

Take obtožbe sicer za Huawei niso nič novega. ZDA ga že dolgo sumijo, da izkorišča svoje poslovne aktivnosti za vohunjenje za kitajsko državo, a trdnih dokazov za to še niso predstavile. So pa z besedami, da predstavlja grožnjo ameriški nacionalni varnosti, v Washingtonu omejili delovanje tega koncerna v ZDA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine