-1.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 29 novembra, 2021

Visok ameriški obisk v Parku vojaške zgodovine

Piše: L. K. F.

Park vojaške zgodovine v Pivki je včeraj v okviru uradnega obiska v Republiki Sloveniji obiskal namestnik vrhovnega poveljnika zavezniških sil v Evropi general Sir Tim Radford s soprogo Tracy. Obisk visokega gosta, ki se mu je v Pivki pridružila tudi veleposlanica Združenega kraljestva v Sloveniji, nj. eksc. Tiffany Sadler, so v Parku izrabili za zagon in predstavitev novega animiranega prikaza bombardiranj v drugi svetovni vojni v Evropi.

Park vojaške zgodovine (PVZ) je namreč pred kratkim podpisal memorandum o sodelovanju z Univerzo v Lincolnu v Veliki Britaniji v zadevi raziskovanja, muzejske obdelave ter predstavljanja zgodovinskega spomina na bombardiranja v Evropi. Univerza intenzivno sodeluje z ustanovo International Bomber Command Centre (IBCC) in je v Parku prepoznala partnerja, s katerim bi strokovno pokrivala območje Slovenije in tudi sosednjih držav.

Namestnik vrhovnega poveljnika zavezniških sil v Evropi, general Sir Tim Radford, je včeraj obiskal Park vojaške zgodovine v Pivki, kjer ga je najprej pozdravil direktor Parka Janko Boštjančič (na desni). (foto: Park vojaške zgodovine)

Pomembna pridobitev za PVZ

V okviru sodelovanja je Univerza v Lincolnu za namene projekcije v samem muzeju Parku odstopila animacijo, ki na zemljevidu Evrope prikazuje bombardiranja tako sil Osi kot zavezniških sil v času vojne. Profesorica študij kulturne dediščine in vodja digitalnega arhiva IBCC Heather Hughes poudarja, da gre za grafični prikaz intenzivnega zračnega bojevanja med vojno, ki nam mora biti vsem v opomin, da se vsak dan trudimo za mir, strpnost in sodelovanje.

Animacija predstavlja za Park pomembno pridobitev, zato so z veseljem izrabili visok obisk za njen zagon in predstavitev javnosti. Da sta Združeno kraljestvo in Slovenija močno povezani kot zaveznici v NATU, je poudarila tudi veleposlanica Tiffany Sadler: “Z velikim zadovoljstvom pozdravljam ta skupen projekt, ki je združil različne strokovnjake obeh držav.”

V Parku poudarjajo, da animacija ni pomembna le zato, ker je zanimiva in polna informacij ter predstavlja obsežno delo skupine strokovnjakov različnih zvrsti. Njen poseben pomen je v tem, da je sodelavcem Univerze v Lincolnu uspelo s pomočjo sodobne tehnologije prikazati obseg in potek druge svetovne vojne v Evropi. Bombardiranja, posebej mest, so namreč ena od pomembnih značilnosti druge svetovne vojne, saj so, če izvzamemo koncentracijska taborišča, povzročila največ trpljenja nedolžnih ljudi. Tudi zaradi bombardiranj označujemo drugo svetovno vojno kot totalno vojno, ko se je prvič v zgodovini modernega vojskovanja zgodilo, da je umrlo več civilistov kot vojakov.

Lučke na ekranu kot solze trpečih civilistov

“Zato je potrebno ob ogledu animacije, ki je začasno umeščena v razstavo Do pekla in nazaj, za marsikatero lučko, ki se pokaže na ekranu, videti tudi kri in solze mater, otrok, nemočnih starčkov ter slišati njihov jok. Sporočilo animacije pa naj bo poleg ohranjanja zgodovinskega spomina predvsem poziv k miru in sožitju med narodi, sporočilo ki ga današnji svet še kako potrebuje,” poudarja direktor PVZ Janko Boštjančič.

Park vojaške zgodovine se tudi sicer intenzivno vključuje v ohranjanje zgodovinskega spomina na delovanje Kraljevega letalstva (RAF) na slovenskem ozemlju. Najbolj z muzejsko prezentacijo ostankov letala Spitfire MJ 116, ki so jih leta 2019 izkopali na Ljubljanskem barju, junija letos pa je Park v vasi Suhorje postavil spomenik na lokaciji padca drugega letala Spitfire, ki je na greben Brkinov strmoglavil prav ob koncu vojne.

Sodelovanje med Parkom vojaške zgodovine in Univerzo v Lincolnu, ki je po ocenah časopisa The Times in Sunday Times dobila laskav naziv “Moderna univerza leta 2021 v Veliki Britaniji”, pa bo nadgrajeno tudi s tem, da bo Park študentom univerze predstavljen kot uspešen in zanimiv primer obnove kulturne dediščine in njene izrabe za razvoj turizma. Kot pravi Alessandro Pesaro, vodja modula za upravljanje kulturne dediščine Univerze, predstavlja PVZ v Pivki odličen primer dobre prakse upravljanja kulturne dediščine, zato bo povezovanje z muzejem vsekakor pripomoglo k razumevanju te tematike.

Zadnje novice

Sorodne vsebine