24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Virus HIV vendarle dokončno premagan?

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Anonimni 66-letni moški v Kaliforniji v svojem telesu nima več virusa HIV, potem ko je prejel izvorne celice darovalca, ki je naravno odporen na virus. Nov napredek v medicinski tehnologiji bi lahko kmalu vodil do zdravil za to bolezen, ki bi bila lahko široko dostopna. Morda je čas, da tudi naši oblastniki začno zaupati znanosti. 

Pacient je znan pod vzdevkom “mesto upanja”, ker se po ozdravitvi ni želel identificirati, poroča Reuters. Pacient je četrti znani bolnik, ki je bil ozdravljen na ta način. Izvorne celice je prejel kot del terapije za levkemijo. Bolniku je bila bolezen diagnosticirana leta 1988, vendar jo je več kot 30 let uspel nadzorovati s protiretrovirusno terapijo (ART).

Sharon Lewin, novoizvoljena predsednica Mednarodnega združenja za boj proti AIDS-u, je dejala, da je zdravilo “sveti gral” in da zgodba daje “nadaljnje upanje … in navdih” za tiste, ki se borijo z boleznijo.

Po terapiji niso več zaznali znakov virusa HIV
V poročilu piše, da znanstveniki verjamejo, da je zdravljenje uspešno ozdravilo pacienta, ker je imel darovalec izvornih celic redko biogenetsko sestavo, zaradi katere so mu manjkali receptorji, potrebni za okužbo z virusom HIV. Zdravniki so povedali, da pri moškem po prenehanju protiretrovirusne terapije (ART) pred več kot enim letom niso našli nobenih znakov HIV. “Gledal je, kako je ogromno njegovih prijateljev in ljubljenih zbolelo in na koncu podleglo bolezni ter bilo stigmatiziranih,” je povedala Jana Dickter, zdravnica za nalezljive bolezni, ki je zdravila bolnika. Njegov uspeh “odpira potencialno priložnost za starejše bolnike, da s tem postopkom dosežejo trajno mirovanje krvnega raka in HIV.”

Ženska v Španiji v svojih 70-ih, ki so ji HIV diagnosticirali pri 59 letih, prav tako kaže obetavne znake, da je morda virus premagala, potem ko je pred več kot desetletjem prenehala s protiretrovirusno terapijo (ART). Ženska je devet mesecev po okužbi z boleznijo hitro prejela protiretrovirusna zdravila, pa tudi druga zdravila za krepitev imunskega sistema, poroča The Wall Street Journal. Raziskovalci so odkrili, da ji je uspelo obdržati virus pod nadzorom, ker ima njeno telo “visoko raven dveh vrst imunskih celic, ki jih virus običajno zavira in ki verjetno pomagajo pri nadzoru replikacije virusa.”

Steven Deeks, profesor na kalifornijski univerzi v San Franciscu, ki vodi raziskavo o ozdravitvi virusa HIV, je dejal, da bi nov napredek v medicinski tehnologiji lahko kmalu vodil do zdravil za to bolezen, ki bi bila lahko široko dostopna. “Kažejo se nove metode manipulacije genov, s katerimi bi lahko nekega dne dosegli podoben rezultat z enostavnim cepljenjem.” je dejal.

 

Znanost očitno deluje in ji je vredno zaupati. Le upamo lahko, da ji bo nekoč verjel tudi naš minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki še danes dvomi v učinkovitost cepiv proti koronavirusni bolezni.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine