-0.5 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

(VIDEO) “Udomačeni” hobotnici na Hrvaškem jesta domačinu kar iz rok

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Nekemu domačinu na Hrvaškem jesta hobotnici dobesedno iz rok. Posnetek, ki je zaokrožil na Facebooku, namreč prikazuje, da v morju, ki je tik pred hišo, redno hrani kar dve hobotnici. Lokacija je k sreči varovana, saj bi si marsikdo zaželel hobotnici raje na krožniku kot v morju, kjer jih je zaradi prekomernega izlova vse manj.

Hobotnice veljajo za najinteligentnejše nevretenčarje z neverjetnimi umskimi sposobnostmi. Sposobne so reševati probleme, uporabljati orodja, odviti pokrovček iz plastenke.

Marsikoga preseneča, kako hobotnici moškemu sleherni dan jesta iz rok. Na posnetku je mogoče videti, kako ju domačin hrani z ribo. Ko jima ta ribo da, pravi, da lahko opazi njuno hvaležnost. Želi si, da bi dosegli težo 20 kilogramov.

Hobotnice veljajo za izredno prilagodljiva bitja, saj so preživele dinozavre. Te vodne živali z osmimi lovkami imajo zelo kompleksen živčni sistem. V njihovih lovkah sta kar dve tretjini nevronov. S pomočjo kamuflaže se povsem zlijejo z okolico, ko se skrivajo pred morebitnim napadalcem. Zelo dobro pa znajo nekatere oponašati videz različnih živali, kar jim ravno tako koristi v obrambne namene. Imajo sposobnost načrtovanja, saj si svoj plen hranijo tudi za kasneje.

Vedenja v različnih situacijah se ne učijo prek staršev, ampak kar same. Hobotnice znajo reševati raznovrstne probleme, znajdejo pa se tudi v labirintih, kjer so te dokazale, da lahko njihovi možgani hranijo kratkoročni in dolgoročni spomin. Sposobne so prepoznavati različne vzorce in tudi oblike. Pri štirih vrstah hobotnic pa so po poročanju portala Žverce zabeleženi celo primeri, ko hobotnice poberejo odvržene lupine kokosovih orehov, s katerimi si ustvarijo varno zavetje.

Leta 1998 je bila ob obali otoka Sulavezi najdena edina vrsta hobotnice, ki ima sposobnost posnemanja drugih živali s tem, ko zasuka svoje lovke in telo v primerno obliko, pri tem pa spremeni svojo barvo. Ta lahko posnema kar 15 različnih živali, kot so: morske zvezde, meduze in morske kače. Te se najverjetneje prilagajajo okolici, saj se lahko prelevijo v žival, ki je v prehranjevalni verigi nad živaljo, ki jo ogroža.

Hobotnice so celo sposobne prepoznati ljudi, četudi so enako oblečeni. Pravijo, da je med nevretenčarji zelo težko najti žival, ki bi bila človeku tako podobna kot hobotnica. Imajo pa ta radovedne morske živali precej krajšo življenjsko dobo kot ljudje, saj nekatere vrste živijo samo šest mesecev, najdlje pa do pet let.

V Jadranskem morju živita dve vrsti hobotnic: moškatna in navadna. Navadna je za razliko od moškatne večja in ima na lovkah dve vrsti seskov. Ta živi v luknjah, ki jo izkoplje sama. Zaradi prekomernega ribolova so te v Jadranskem morju že precej ogrožene.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine