10.3 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

(VIDEO) Rusi nepričakovano razkrili tajni posnetek eksplozije kraljice vseh bomb – 50 megaton težke termonuklearne “Carske bombe”!

Rusija je razkrila posnetek gobastega oblaka, ki je nastal ob eksploziji carske bombe. Ker gre za kraljico vseh bomb, je presenečenje ob takšnem odkritju za marsikoga, toliko večje. Eksplodirala namreč močneje kot 50 milijonov ton eksploziva TNT hkrati. 

 

Oktobra 1961 je Sovjetska zveza odvrgla najmočnejšo jedrsko bombo v zgodovini nad oddaljenim otokom severno od Severnega tečajnika. Kljub temu, da je bomba eksplodirala približno 4 kilometre globoko pod površjem, je udarni val, ki je nastal kot posledica, povsem izravnal otok, da je ta izgledal kot nekakšno drsališče.

Opazovalci so blisk videli kar 965 kilometrov stran in ob tem začutili neverjetno toploto v radiju 250 km stran od mesta, kjer je prišlo do eksplozije bombe. Zagledati pa je bilo mogoče tudi prizor ogromnega gobastega oblaka. Skoraj 60 let po eksploziji bombe RDS-220, ki se ji po uničujoči moči ni približala nobena eksplozivna naprava, je rusko državno podjetje Rosatom, ki se ukvarja z jedrsko energijo, objavilo posnetek, ki je bil prej klasifiran kot tajen (odštevanje pred eksplozijo se je pričelo 22:20).

Več si lahko preberete in video ogledate TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine