9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

(VIDEO) Najbolje ocenjena serija do sedaj: miniserija Černobil, ki razkriva bedo takratnega sovjetskega režima ob največji jedrski katastrofi na svetu

Na HBO so z začetkom maja začeli s predvajanjem nove mini serije imenovane “Černobil”. Serija, ki je požela številne pohvale se ukvarja z dogodki in posledicami nesreče v jedrski elektrarni Černobil, ki je 26. aprila 1986 pretresla svet. Serija se ponaša z najvišjo oceno do sedaj in razkriva bedo takratnega komunističnega režima. 

 

“Po neizpovedani resnični zgodbi,” s temi besedami so pri HBO napovedovali prihod nove mini serije, ki je požela veliko odobravanja med kritiki. V hollywoodski maniri je mini serija, izpod peresa Craiga Mazina in v režiji Johana Rencka osredotočena na ljudi, ki so bili neposredno udeleženi oziroma povezani z nesrečo v jedrski elektrarni, nedaleč od Pripjata v Sovjetski zvezi.

Navkljub temu, da je zgodba napeta, liki izvrstni in vzdušje primerno zamorjeno glede na čas in kraj dogajanja – saj so ustvarjalci miniserije izvrstno zajeli celoten sovjetski duh – pa motijo nekatere svoboščine, ki si jih je vzel Mazin pri ustvarjanju.

Izpostaviti velja lik Ulane Khumyuk, ki jo igra Emily Watson. Za razliko od vseh ostalih likov v seriji, je Khomyukova izmišljena. Samo po sebi, to niti ne bi predstavljalo resnega problema, saj je vstavljanje izmišljenih likov splošno sprejeta praksa pri ustvarjanju, ki naj bi bilo osnovano na resnični zgodbi. Namen takih likov je ponavadi, da celotno zgodbo tesneje povežejo in naredijo celoto toliko bolj dramatično, kar je bistvenega pomena za TV.

Najbolj prizemljena oseba
Izkaže se, da gre z likom Watsonove za odkrit poskus novodobne propagande. Namreč, Khumyuk naj bi bila izmišljeni lik osnovan na večih znanstvenikov, ki so ključno vplivali na reševanje nesreče v Černobilu. Teh znanstvenikov v vseh svojih intervjujih ustvarjalci serije nikoli ne poimenujejo.

Kot je povedala Watsonova v intervjuju za Refinery29, je Ulana “nastala kot poklon znanstvenikom in znanstvenicam, ki so delovali v tajnosti in na skrivaj pomagali odkriti resnico.” In kakor je vlogo Watsonove povzela ena od filmskih kritičark za WatchMojo, ki je bila nad njenim likom iskreno navdušena: “Emily Watson je še posebej prepričljiva kot Ulana Khumyuk, izmišljeni kompozitni lik, ki je vedno najbolj prizemljena oseba v sobi.”

Video si lahko ogledate TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine