5.2 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

(VIDEO) Je to dokaz, da pekel obstaja? Iz več kot 12 kilometrov globoke luknje se slišijo celo kriki ljudi, kar so slišali tudi raziskovalci tega rova – šlo naj bi za kričanje zelo velike množice

Najgloblja umetna luknja na svetu se nahaja na ruskem polotoku Kola in je globoka kar 12.192 metrov. Prvotni načrt je bil priti do globine 15 kilometrov, a so v teh globinah temperature previsoke, da bi strojna oprema še normalno delovala. Po prenehanju kopanja so Rusi luknjo prekrili s kovinsko loputo, ki še dandanes obstaja in skriva, kaj se nahaja več tisoč metrov pod nami. Mnogi ugibajo, da gre za vrata v pekel, saj se iz vodnjaka pogosto sliši krike ljudi.

 

Projekt vrtanja najgloblje luknje na svetu so Rusi po poročanju spletnega portala Kurir začeli v 70. letih 20. stoletja v bližini Murmanska na polotoku Kola. Glavni namen vrtanja je bil omogočiti raziskave Zemljine skorje sovjetskim znanstvenikom, ki so na tem področju ravno v tistem obdobju postali bolj aktivni. V naslednjih dveh desetletjih je Rusom uspelo izkopati več kot 12-kilometrski kanal v globino Zemljine skorje, zatem pa so morali s tovrstnim početjem zaključiti zaradi previsokih temperatur v Zemljini notranjosti, ki so bile kar za 180 stopinj Celzija višje od pričakovanih. Z vrtanjem so dokončno prenehali leta 1992 ter luknjo s premerom 23 centimetrov zaprli s kovinskim pokrovom, ki še dandanes onemogoča, da bi kdo vstopil vanjo. V primeru, da bi kdorkoli padel v omenjeno luknjo, bi sicer padec trajal skoraj 4 minute.

Projekta Sovjetska zveza ni uspešno zaključila, vseeno pa so znanstveniki v njegovem okviru prišli do nekaterih pomembnih spoznanj. Na globini 12 kilometrov so namreč naleteli na vodo, kar se jim je pred tem zdelo praktično nemogoče. Obenem so v najglobljem vodnjaku na svetu odkrili tudi 24 novih vrst davno izumrlih celičnih organizmov ter skale, stare 2,7 milijarde let.

Več si lahko preberete in video ogledate TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine