-1.3 C
Ljubljana
sreda, 19 januarja, 2022

Domovina četrte industrijske revolucije: več kot polovica novih avtomobilov na Norveškem električnih

Delež električnih avtomobilov med vsemi novimi avtomobili na Norveškem je marca prvič doslej presegel polovico. Analitiki kot glavni razlog za to navajajo dobavo prvih Teslinih modelov 3. Električna vozila so v tej skandinavski državi že nekaj let zelo priljubljena, a je bil njihov delež med novimi avtomobili doslej kljub vsemu precej nižji.

 

Marca je bilo na Norveškem prvič registriranih 18.375 avtomobilov, od tega 10.728 oziroma 58,4 odstotka električnih, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. To predstavlja precejšnjo rast v primerjavi s februarjem, ko je delež električnih vozil dosegel približno 40 odstotkov.

“Ljudje naročajo Teslin model 3 že nekaj let, zdaj pa so ti avtomobili končno prispeli,” je za AFP dejal vodja statistike pri norveškem svetovalnem svetu za cestni promet Pal Bruhn. Modeli 3 so marca res predstavljali 30 odstotkov vseh novih avtomobilov.

Norveška vlada si je že pred časom zastavila cilj, da bodo do leta 2025 vsi novi avtomobili brez izpustov. V sklopu načrta je sprejela različne ukrepe za lažjo dosego tega cilja, med drugim v obliki subvencij za kupce električnih vozil. Zaradi davčnih olajšav so električni avtomobili tudi že ugodnejši od avtomobilov z motorjem z notranjim izgorevanjem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine