31 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Vaščanom v Švici grozi desetletna evakuacija zaradi podzemnega skladišča orožja, ki se je začelo sesedati

Prebivalcem švicarske vasi grozi, da bi morali za deset let zapustiti svoje domove, da bi v tem času spraznili skladišče orožja iz druge svetovne vojne. Podzemno skladišče se je namreč začelo podirati, kar predstavlja resno grožnjo tamkajšnjemu prebivalstvu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

V skladišču Mitholz v osrednji Švici je okoli 3500 ton orožja, njegovo stanje pa je vse slabše. Ker se je del skladišča že začel podirati, je orožje prekrito z ruševinami.

Leta 1947 se je na območju zgodila katastrofa, ko je razneslo okoli polovico skladišča. Pri tem je umrlo devet ljudi. Po oceni švicarskega obrambnega ministrstva so v preteklosti podcenjevali možnost ponovne eksplozije, zato so začeli posvetovanja glede izpraznitve skladišča in evakuacije območja.

Po prvih ocenah bi moralo okoli 170 prebivalcev zapustiti svoje domove za deset let, praznjenje skladišča pa naj ne bi začeli pred letom 2031.

Posvetovanja na to temo bodo predvidoma trajala še do sredine aprila.

Vaščani bodo imeli možnost, da se odločijo, ali bodo domove zapustili že sedaj ali bi se za vedno preselili. Za vse domačine nameravajo pripraviti individualne rešitve.

Zadnje novice

Sorodne vsebine