2.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Vas zanimajo letošnje premestitve duhovnikov? Sedaj so tudi javno znane

Pred časom smo že pisali o premestitvah duhovnikov, pri čemer pa nam je uspelo zbrati le nekaj drobcev informacij o personalnih spremembah v Cerkvi na Slovenskem. O tem smo pisali TUKAJ.

 

Sedaj je znano precej več, saj po prvem avgustu, ko začne veljati večina dekretov o premestitvah, Slovenska škofovska konferenca objavi celoten seznam premestitev. Letos je premestitev nekoliko manj, kar je glede na aktualne razmere s Covid19 tudi razumljivo. Je pa jasno, da narašča število župnij, ki so pod upravo sosednjega župnika.

Medijsko je verjetno najbolj zanimiva selitev Martina Goloba iz Srednje vasi v Bohinju v Grosuplje, a velja izpostaviti še eno, namreč povratek Janeza Cerarja, ki je doslej deloval kot župnijski upravitelj v Stari in Novi Oselici, v svojo matično skupnost, to je Misijonsko družbo. Janez Cerar je bil namreč tisti, ki se je izpostavil kot pomemben član iniciative Dovolj.je. Kje bo po novem deloval, pa še ni znano. Po naših zadnjih informacijah mu ljubljanski nadškof Stanislav Zore ni podaljšal upravljanja župnij Stara in Nova Oselica, ki ju bo po novem upravljal duhovnik iz župnije Gorenja vas – Trata Gregor Luštrek (ob pomoči še dveh duhovnikov, Jakoba Kralja in Simona Fortune). Prav tako tudi ni bil inkardiniran v ljubljansko nadškofijo, tudi v drugih škofijah naj ga ne bi želeli sprejeti. Kar je glede na siceršnje pomanjkanje duhovnih poklicev zelo nenavadno. Zato verjetno ne gre le za golo maščevanje škofov, ampak so težave drugje. Ali se je Cerar že vrnil nazaj v matično skupnost, še ni znano – lazaristi pravijo, da ga še niso videli.

Med člani Misijonske družbe je njen letošnji novomašnik Rok Vinko Žlender postal kaplan v Dobovi blizu Brežic, pomagal bo tudi v dveh okoliških župnijah (Artiče in Sromlje). V redno pastoralo se po enoletnem odmoru vrača nekdanji župnik v Preddvoru Branko Setnikar, ki bo po novem duhovni pomočnik na Notranjskem. V seznamu premestitev pa seveda ne bomo našli podatka, da se se tudi duhovnik Franc Klopčič, ki se že dolga leta bori s sodnim preganjanjem zaradi podtaknjene afere s spolno zlorabo, počasi vrača v pastoralo, vendar le kot duhovni pomočnik med tednom. Še ena medijsko odmevna zgodba pa se dogaja v murskosoboški škofiji, kjer sta župniji Cankova in Kuzma dobili novega župnijskega upravitelja Štefana Grabarja namesto razrešenega Alojza Benkoviča, ki je dvigoval prah že pred leti v Beltincih, ko se je uprl premestitvi.

V vrstah redovnikov imajo še največ sprememb salezijanci, ki so škofiji Murska Sobota vrnili župnijo Radenci. Dosedanji župnik v Radencih Štefan Krampač bo po novem vodil salezijansko župnijo v Celju (Bl. Anton Martin Slomšek, Hudinja), tamkajšnji kaplan pa bo Viktor Ganc, ki se vrača iz Podgorice, medtem ko je Celje zapustil Mitja Franc, novi kaplan v župniji sv. Janeza Boska v Mariboru. V celjski župniji ostaja sicer dosedanji župnik Tone Lipar. Nekaj sprememb je sicer še v župniji Ljubljana-Kodeljevo, ki jo prav tako vodijo salezijanci.

Pri bratih kapucinih sta bili opravljeni dve dvojni menjavi. Zamenjala sta se kaplana v ljubljanski Štepanji vasi ter Vipavskem Križu br. Miroslav Pavšek ter br. Luka Modic ter predstojnika v Štepanji vasi ter Celju (Sv. Cecilija) br. Matej Nastran in br. Primož Kovač. Pri minoritih je prišlo do sprememb pri vodenju ljubljanske bolniške župnije, ki jo bo po novem vodil pater Franc Murko, dosedanji bolniški kaplan, kaplansko mesto pa prevzema pater Vladimir Rufin Predikaka. Pri frančiškanih pa je bila opravljena le ena sprememba, saj se dosedanji ekspozit v Novi Štifti na Dolenjskem pater Tadej Inglič vrača na Brezje, v ekspozituri ga bo nasledil pater Mari Jože Osredkar, sicer tudi profesor na teološki fakulteti. Med jezuiti je mesto univerzitetnega župnika v Mariboru na predlog svojega predstojnika zapustil p. Marjan Kokalj, prišlo pa je tudi do zamenjave župnika pri sv. Jakobu v Ljubljani, kjer bo župnijo po novem vodil pater Silvo Šinkovec.

Zelo malo premestitev je letos opravljenih v škofiji Koper ter škofiji Novo mesto. Novomašnik iz novomeške škofije Blaž Franko ne bo prevzel redne pastoralne funkcije, pač pa bo nadaljeval s podiplomskim študijem cerkvenega prava v Rimu, prav tako študij v Rimu nadaljuje novopečeni magister moralne teologije Štefan Hosta.

V domovino pa sta se vrnila dva upokojena izseljenska duhovnika in sicer Alojz Rajk (po novem bo pomagal v Semiču) ter Janez Modic (duhovni pomočnik v Šenčurju).

Podatki o vseh premestitvah so na voljo TUKAJ.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine