12 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Vas zanimajo letošnje premestitve duhovnikov? Preberite si tole

Vsakoletne premestitve duhovnikov in personalne spremembe v Cerkvi na Slovenskem so hvaležna tema za govorice, odmevne medijske objave in ugibanja o tem, kdo kam odhaja ali prihaja. Redne menjave duhovnikov so sicer prvega avgusta, izjemoma tudi prej ali kasneje. Kot priznavajo v Cerkvi, je z menjavami duhovnikov vsako leto teže, saj število župnij v glavnem ostaja enako, medtem ko število duhovnikov pada. Prirast pa je zelo majhen, nekoliko se je letos opomogla ljubljanska nadškofija s petimi novomašniki, po enega novomašnika imata novomeška škofija ter Misijonska družba. Ostale škofije in redovne skupnosti so letos brez novomašnikov.

 

Za premestitve je sicer znano, da so sporočene javnosti šele takrat, ko so že opravljene, torej nekje v prvi polovici avgusta. Sicer pa so najboljši vir za napoved premestitev spletna župnijska oznanila, seveda če so res na spletu in če so ažurna. Najdejo se tudi župnijske spletne strani, kjer že nekaj let ni bilo nobenih sprememb. Velikokrat je razlog pomanjkanje časa, pa tudi finančnih sredstev, saj marsikatera župnija tako rekoč živi od skromne miloščine.

Res pa je tudi, da tudi oznanila vedno ne povedo vsega. Za letos je sicer najbolj »znana« selitev duhovnika najavljena kar preko rumenega tiska, saj je trenutno najbolj popularen župnik v Sloveniji Martin Golob sporočil, da zapušča Srednjo vas v Bohinju in se seli v Grosuplje, kjer je nekdaj kot župnik deloval njegov slavni sorodnik, sedaj pomožni škof Franc Šuštar, ki je v sorodu tudi z mlado poslanko NSi Tadejo Šuštar (slednjo je, kot je znano, zadnje čase precej grdo verbalno napadla razvpita poslanka Levice Violeta Tomić). Od Grosuplja se tako poslavlja dosedanji župnik Janez Šket, nekdanji izseljenski duhovnik v Stuttgartu, po dosedaj nezanesljivih podatkih naj bi se preselil v Staro Loko pri Škofji Loki, od koder se poslavlja župnik Alojzij Snoj, ki se vrača v domače Zagorje ob Savi. Tam bo pomagal v Zagorju in še dveh manjših župnijah. Zanimivo je sicer, da oznanila na spletni strani župnije Grosuplje delujejo, kot da personalnih sprememb sploh ni.

V Srednjo vas v Bohinju pa prihaja po naših informacijah Matjaž Zupan, do sedaj župnik v Suha pri Škofji Loki. Župnijo Suha bo po novem upravljal župnik iz sosednjih Reteč Branko Potočnik, ki je bil tudi nekdaj nekaj časa župnik v Srednji vasi. Po naših informacijah naj bi do zamenjave prišlo tudi v župniji Tomišelj pri Igu, kjer sta sicer najbližja soseda tamkajšnja cerkve zakonca Tine in Spomenka Hribar. In sploh nista slaba soseda, pravijo naši viri.

V murskosoboški župniji je v zadnjem času znano le to, da je »sobotno leto« dobil Alojz Benkovič, sicer župnik v Cankovi, ki je tja prišel iz Beltinec in velja za enega od upornikov v škofiji. Velike kadrovske zagate pa so v celjski škofiji, ki je še vedno brez škofa, zaradi slabega zdravja pa vedno več duhovnikov opušča župnije in se seli v dom za starejše na Jožefovem hribu v Celju. Tja naj bi se v kratkem preselil dosedanji žalski župnik in dominikanec pater Viktor Arh. Njegov dolgoletni kaplan je bil pater Jože Rupnik, ki je lani umrl. Župnijo za zdaj upravlja njun redovni sobrat iz sosednjih Petrovč pater Ivan (Vanči) Arzenšek.

Zanimivo je sicer, da letos ni slišati novic o peticijah proti odhodu določenega duhovnika. Je pa število župnij, ki ostajajo prazne, vse večje…

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine