10.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Vas zanima, kje je bilo doslej vnovčenih največ turističnih bonov? Morda boste presenečeni!

“Od 19.6. do 23.8.2020 je bilo unovčenih 511.554 turističnih bonov v skupni vrednosti 69.792.643 evrov,” je danes sporočila vlada, ki je na spletni strani objavila tudi zemljevid, ki kaže, v katerih občinah je bilo vnovčenih največ turističnih bonov v zadnjih dveh mesecih.
 
Kot je razvidno z zemljevida in s podatkov, ki jih je medijem poslala vlada, je pravi rekorder pri številu vnovčenih bonov občina Piran, saj jih je bilo vnovčenih kar 86 tisoč – to pa je glede na turistične zmogljivosti in splošnega navala Slovencev na morsko obalo dokaj pričakovano. Zelo oblegana je tudi Kranjska Gora (36 tisoč), pa tudi občine z zdravilišči (Moravske Toplice, Brežice, Podčetrtek…), Bohinj, Bled…  Nekoliko manj pa so zadovoljni ljubljanski ponudniki turizma, saj je bilo tam doslej vplačanih manj kot pet tisoč turističnih bonov. Morda tudi pričakovano, saj je ljubljanski turizem že tradicionalno bolj vabljiv za tujce, ki pa jih je letos precej manj.
 
Že včeraj je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je predstavil podatke o unovčenju turističnih bonov. Po podatkih Finančne uprave Republike Slovenije je bilo do vključno 23. avgusta unovčenih 522.582 in rezerviranih 27.980 bonov, kar pomeni dobrih 75 milijonov evrov. Minister je s temi podatki zadovoljen, »saj govorimo o zgolj dobrih dveh mesecih od sprejetja tega ukrepa«.
 
Kot je dejal minister, je bon »marsikje rešil letošnje poletje in marsikomu omogočil sploh prvi dostojni in zasluženi dopust. Navdušenje nad učinki bonov je v nekaterih slovenskih destinacijah, kot sta denimo Bela krajina ali Posočje, izjemno veliko in verjamem, da se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih sezonah«. S tem so tudi izpolnjeni cilji, kot so zagotavljanje zaposlitev v turizmu, spodbujanje lokalne potrošnje in vpliv na potovalne navade v Sloveniji, kar pomeni spoznavanje manj znanih krajev. Zagotovo pa so boni rešili turistično sezono, s katero so lahko glede na letošnje razmere zelo zadovoljni. A odločilno je bilo tudi obvladovanje epidemije, kar je za turizem ključnega pomena.

Zadnje novice

Sorodne vsebine