20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Vas zanima, kateri narod je najbolj zdrav na svetu in na katerem mestu smo Slovenci? Preberite!

Španci so glede na indeks tiskovne agencije Bloomberg najbolj zdrav narod na svetu in so s prvega mesta izrinili Italijane, ki so vodili leta 2017. Slovenija je po tem indeksu, ki ga Bloomberg izračuna na podlagi podatkov Svetovne zdravstvene organizacije, Svetovne banke in ZN, na 24. mestu, glede na prejšnjo raziskavo je napredovala za tri mesta.

 

Na prvih desetih mestih lestvice, na kateri je 169 držav, je šest evropskih narodov. Poleg vodilnih Špancev in Italijanov še Islandci na tretjem, Švicarji na petem, Švedi na šestem in Norvežani na devetem mestu. Med azijskimi državami se je najvišje, na četrto mesto, uvrstila Japonska, Avstralci so na osmem, ZDA pa na 35. mestu.

Mesto pred Slovenci so se na lestvici uvrstili Nemci, mesto za nami pa Danci. Med narodi iz držav na območju nekdanje Jugoslavije so se Hrvati znašli na 31. mestu, Črnogorci na 41., BiH na 42., Srbi na 55. in Makedonci na 56. mestu.

Na dnu lestvice prevladujejo države Podsaharske Afrike. Med 30 najmanj zdravimi narodi jih je 27 iz te regije, poleg njih pa še Haiti, Afganistan in Jemen.

Bloombergov indeks upošteva več kazalnikov za zdravje naroda, med drugim pričakovano življenjsko dobo, telesno težo, kajenje ter okoljske dejavnike, kot so dostop do čiste pitne vode ter sanitarni pogoji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine