3.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Vas zanima, katera je naj planinska koča letošnje sezone?

Šesta sezona akcije Naj planinska koča, ki jo na Siol.net organiziramo v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, je postregla z dvema novima zmagovalkama. Bralci Siol.net so med 156 kočami, 28 visokogorskimi planinskimi postojankami in 128 planinskimi kočami izbrali najboljši. Zmago v 6. sezoni akcije sta slavila Mihov dom na Vršiču (1.085 m) v kategoriji Naj planinska koča in Koča na Kriški gori (1.471 m) v kategoriji Naj visokogorska planinska koča 2020, sporoča TS Media.

 

V prvem krogu glasovanja, ki je trajal od 1. junija do 27. julija 2020, so bralci Siol.net izbrali 10 finalistk. Tako so se v 2. krogu glasovanja, ki je trajal med 28. julijem in 3. septembrom 2020, pomerile naslednje planinske koče. V kategoriji Naj planinska koča Koča na Dobrči, Mihov dom na Vršiču, Planinski dom na Mrzlici, Planinski dom na Uštah – Žerenku in Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih, v kategoriji Naj visokogorska planinska koča pa Dom Planika pod Triglavom, Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti, Koča na Kriški gori, Krekova koča na Ratitovcu in Pogačnikov dom na Kriških podih. Bralci Siol.net so izglasovali, da si naziv naj planinska koča 2020 zasluži Mihov dom na Vršiču (1.085 m), naziv naj visokogorska planinska koča 2020 pa je pripadel Koči na Kriški gori (1.471 m).

V akciji, ki je namenjena vsem ljubiteljem pohodništva, planinarjenja, rekreacije in vsem, ki skrbijo za zdrav duh v zdravem telesu, je bilo letos oddanih več kot 67.500 glasov. Med izborom so potekala tedenska žrebanja, v katerih smo nagrajencem podelili praktične planinske nagrade, ob izteku izbora pa smo srečnemu izžrebancu podarili planinski nahrbtnik.

Število oddanih glasov je tako v letošnjem letu, v primerjavi z lanskim letom zraslo za več kot 90 odstotkov. Ti podatki nam kažejo, da smo v svoji misiji spodbujanja odgovornega planinarjenja več kot uspešni. Sočasno s potekom glasovanja za naj planinsko kočo smo na Siol.net bralcem ponujali številne zanimive in uporabne vsebine na temo planinarjenja, varnosti v gorah ter ideje za izlet v gore in hribe.

Letošnja novost akcije Naj planinska koča 2020 je bil planinski priročnik z naslovom Rad imam gore, ki smo ga pripravili v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije. Na način, prijazen do uporabnika, smo v digitalnem priročniku predstavili zanimiva planinska dejstva, 10 praktičnih napotkov za izlet v gore, planinski bonton in planinsko abecedo.

Tudi letos smo za družine z majhnimi otroki pripravili zbirko opisov koč, prijaznih do družin, v kateri so lahko mladi starši pobrskali med idejami za družinske izlete v hribe.

Zadnje novice

Sorodne vsebine