3.2 C
Ljubljana
petek, 9 decembra, 2022

Vas zanima, kako prikazati izlete poučne in zabavne? Pomagajte si z vodnikom Po poteh ljudskih pripovedi!

Piše: L. B.

Planinska založba Planinske zveze Slovenije je nedavno izdala vodnik Po poteh ljudskih pripovedi, ki prinaša 30 izletov ob bregovih Save. Vodnik je prvi družinski vodnik v založbinem bogatem opusu. Pri nastajanju knjige je sodelovala poznavalka ljudskega izročila Dušica Kunaver, opise planinskih izletov je pripravila Irena Mušič Habjan, z ilustracijami pa jo je obogatil Jernej Myint.

Nov vodnik vodi družine z otroki ob bregovih Save – od ljubljanskega zmaja do podkorenske pehtre babe – po desnem bregu reke navzgor in po levem bregu reke nazaj v Ljubljano. »Knjiga Po poteh ljudskih pripovedi je nastala na pobudo urednika Planinskega vestnika in Planinske založbe Vladimirja Habjana, v njej pa je delo skupine sodelavcev, ki smo se zavedali, da delamo nekaj lepega in vrednega za današnji čas in tudi za prihodnost – saj se gore ne bodo premaknile, ljudske pripovedi pa se bodo ohranile in bodo vedno ostale ljudski zaklad,« je poudarila Dušica Kunaver. »Stare ljudske pripovedi, ki so prehajale iz roda v rod, so v današnji čas prinesle sporočila o načinu življenja in mišljenja naših dedov, a ne le to, v ljudskih pripovedih je ohranjen tudi spomin na resnična zgodovinska dogajanja. Če te stare dragocene ljudske pripovedi združimo z izleti po gorah in dolinah ob bregovih Save, bomo našemu mlademu rodu in tudi nam samim olepšali in obogatili življenje,« še dodaja Kunaverjeva.

Za izlete in ture so v uvodu na kratko predstavljeni cilj, značilnosti poti in morebitne zanimivosti. Med drugimi so zapisani podatki o zahtevnosti ture, podatek o potrebni opremi, opisana pot do izhodišča, navedene morebitne planinske koče ob poti, časovnice, najprimernejši letni čas za izvedbo izleta in ustrezen zemljevid območja. Na terenu je lahko v pomoč tudi aplikacija maPZS na pametnih telefonih.

Planinska zveza Slovenije izdaja vodnike, tako planinske, gorniške kot alpinistične, strokovno literaturo, leposlovje in mladinsko literaturo. »Programi Planinske založbe gredo v prihodnje v smeri širokih množic, ki obiskujejo gore, kar se je še posebej pokazalo v času omejenega gibanja lani in letos. Naša želja je tudi, da se približamo družinam in jim ponudimo možne izlete z dodatkom. To so pri zadnji knjigi pripovedke, legende, tudi naravne znamenitosti. Družine želimo opremiti tudi z znanjem, zato je v pripravi priročnik o osnovah planinstva, ki je že napisan in bo izšel konec letošnjega leta ali v začetku naslednjega. S podobnimi učbeniki za širšo javnost bomo še nadaljevali, v pripravi imamo namreč učbenika za športno plezanje in turno smučanje. Načrtujemo še podobne vodnike po lepotah Slovenije, a so trenutno še v fazi dogovarjanja oziroma priprav,« urednik Planinske založbe Vladimir Habjan.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine