25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Vabljeni v soboto k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV! Gost: dr. Vinko Gorenak

V soboto ob 20.00 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. Z državnim sekretarjem v Kabinetu predsednika vlade dr. Vinkom Gorenakom bomo spregovorili o njegovi knjigi Policist in politik, ki je nedavno izšla pri naši založbi Nova obzorja. V njej razkriva številna politična zakulisja in ozadja različnih afer.

Dr. Vinko Gorenak je bil rojen v Boharini nad Zrečami 15. decembra 1955. Osnovno šolo je obiskoval v Zrečah. Po končani Pedagoški gimnaziji v Celju leta 1974 je leta 1977 diplomiral na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru in zatem leta 1983 tudi na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju. Leta 1993 je na isti fakulteti tudi magistriral, leta 2003 pa doktoriral.

Skoraj 30 let je delal v Policiji, in to na različnih delovnih mestih: od policista, komandirja lokalne policijske postaje v Celju do vodje uniformiranih policistov celjske regije. Delo je leta 1990 nadaljeval kot svetovalec notranjega ministra Igorja Bavčarja, nato je bil direktor Policijske uprave Koper in zatem direktor kadrovske službe Ministrstva za notranje zadeve. Je eden od soavtorjev policijske zakonodaje.

Leta 2000 in leta 2005 je opravljal naloge državnega sekretarja na Ministrstvu za notranje zadeve. Med letoma 2005 in 2008 je bil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše, pristojen za usklajevanje dela med Vlado Republike Slovenije in Državnim zborom Republike Slovenije.

V volilnem okraju Šmarje pri Jelšah je bil prvič izvoljen za poslanca v državnem zboru leta 2008, drugič leta 2011 in tretjič leta 2014.

V letih 2012 in 2013 je bil minister za notranje zadeve. V letih 2009–2011 je vodil Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje Državnega zbora. Takrat je bil tudi član Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. V letih 2013–2018 pa je bil član Odbora za notranje zadeve in Odbora za pravosodje Državnega zbora ter član Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti.

Od leta 1994 do leta 2018 se je posvečal tudi pedagoškemu delu. Na Univerzi v Mariboru je bil izredni profesor za področje upravljanja varnostnih organizacij. Sedaj je ponovno državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše.

Dr. Vinko Gorenak: Policist in politik

Izšla je dolgo napovedovana knjiga dr. Vinka Gorenaka, dolgoletnega policista, ki je prehodil karierno pot od navadnega policista do notranjega ministra. Po odhodu iz policije leta 1999 se je posvetil politiki, dvakrat je bil državni sekretar na notranjem ministrstvu in dvakrat v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše, v treh mandatih je bil glasen in prepoznaven poslanec SDS v DZ. Naslov knjige Policist in politik odraža vsebino knjige in življenjsko pot njenega avtorja.

V njej odkrito govori o revščini in pomanjkanju v času otroštva, opisuje ljudi, ki so usodno vplivali na njegovo življenjsko pot, pove, da je želel postati prodajalec, nato zdravnik, najprej se je izobrazil za učitelja razrednega pouka, dejansko pa je postal policist.
Knjiga je polna opisov dogodkov iz njegove policijske in politične kariere, mnoge smo že pozabili, za številne bomo izvedeli prvič. Zato vas vabimo k zanimivemu branju.

  • 531 strani
  • format: 15,5 x 21,5 cm
  • trda vezava, barven tisk
  • 38.00 evrov

Knjigo lahko naročite na: 01 24 47 200, [email protected] ali v spletni knjigarni www.vseknjige.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine