3 C
Ljubljana
sreda, 6 decembra, 2023

Vabljeni o ogledu oddaje Beremo! Polkovnik in zgodovinar dr. Tomaž Kladnik o svoji novi knjigi »Zadišalo je po Slovenski vojski«

Piše: M. B.

Vabljeni danes zvečer ob 20.00 uri k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV. Voditelj oddaje Metod Berlec bo z gostom prof. dr. Tomažem Kladnikom spregovoril o slovenskih vojaških vzponih in padcih, predvsem pa o njegovi novi knjigi, ki nosi naslov Zadišalo je po slovenski vojski in je izšla pri naši založbi Nova Obzorja.

V knjigi, katere naslov je povzet iz govora g. Lojzeta Peterleta, prvega demokratično izvoljenega predsednika vlade v nacionalni zgodovini, pred postrojem slovenskih oboroženih sil v Kočevski reki 17. 12. 1990, avtor obravnava slovenske vojake v vojskah 20. stoletja, pri čemer nameni poseben poudarek nastanku oboroženih sil demokratične in samostojne Slovenije ter vojni za obrambo njene suverenosti.

Zmaga v vojni za obrambo slovenske suverenosti pa predstavlja največjo vojaško zmago v slovenski nacionalni zgodovini. Knjiga je izšla 25.10., na dan suverenosti; dan, ko obeležujemo odhod zadnjega vojaka okupatorske jugoslovanske armade iz Slovenije.

Polkovnik prof. dr. Tomaž Kladnik izhajajoč iz svojega poklica zgodovinarja, učitelja in častnika Slovenske vojske, v svojih znanstveno-raziskovalnih, strokovnih in pedagoških delih obravnava tematiko nacionalne in obče sodobne zgodovine, s poudarkom na vojaški zgodovini.

V slovenski vojaški zgodovini je marsikaj ostalo nezapisano in neodkrito. Zato v svojem znanstveno raziskovalnem in pedagoškem delu odpira nova poglavja v nacionalni in vojaški preteklosti ter s tem pomaga razumeti našo sedanjost, prav tako pa s tem prispeva k razvoju slovenske znanstvene, vojaške, misli.

Zaposlen je na Centru vojaških šol Slovenske vojske, vojaško in evropsko zgodovino pa predava tudi na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru.

Za svoje delo v Slovenski vojski je, med drugimi priznanji, prejel zlato medaljo Slovenske vojske, srebrno medaljo generala Maistra in srebrno medaljo Fridolina Kavčiča za znanstvenoraziskovalne dosežke.

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine