16.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Vabljeni o ogledu oddaje Beremo! Dr. Andrej Umek: »Pod Janševimi vladami se indeks demokratičnosti povečuje, po levimi pa pada!«

Piše: M. B.

V soboto ob 20.00 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV. Voditelj oddaje Metod Berlec se bo s prof. dr. Andrejem Umkom pogovarjal o različnih knjigah in aktualnem družbeno-političnem dogajanju doma, v Evropi in svetu.

Prof. dr. Andrej Umek se je rodil leta 1938 v Ljubljani. Študij gradbeništva − vključno z diplomo in magisterijem − je opravil na Univerzi v Ljubljani, doktorski študij pa v Združenih državah Amerike na Illinois Institute of Technology leta 1973.

Profesionalno pot je začel v Nemčiji in Švici kot raziskovalec računalniških programov, končal pa kot redni profesor za gradbeno mehaniko na Univerzi v Mariboru, kjer je tri mandate opravljal tudi prorektorsko funkcijo.

V politiko se je vključil leta 1989 kot član Slovenske demokratične zveze in Demosa. Kasneje se je pridružil Slovenskim krščanskim demokratom ter bil podpredsednik in član izvršilnega odbora te stranke. Po združitvi s Slovensko ljudsko stranko je bil dvakrat član izvršilnega odbora Slovenske ljudske stranke.

Dvakrat je opravljal funkcijo ministra: prvič za znanost in tehnologijo v letih 1996 in 1997 in drugič za okolje in prostor leta 2000. Je član predsedstva Zbora za republiko.

Dr. Umek je za zbornik Z lepilom na podplatih – Trideset let slovenske države napisali prispevek z naslovom Gospodarstvo in infrastruktura. Pri tem ugotavlja, da tranzicija v Sloveniji še danes ni končana, hkrati pa dodaja, da sedanja vlada dela razvojne korake v pravo smer.

Umek bo v oddaji opozoril na Indeks demokratičnosti, ki ga je objavila znana mednarodna revija The Economist in kaže, da Slovenija pod sedanjo vlado pridobiva na stopnji demokratičnosti, pravzaprav ta indeks kaže, da Republika Slovenija pod Janševimi vladami pridobiva na demokratičnosti, pod levimi vladami pa to demokratičnost izgublja.

Sogovornika sta spregovorila tudi o mednarodnih odnosih in o tem, kako skuša komunistična Kitajska izkoristiti pandemijo koronavirusa za prevlado v svetu in kako bi ob tem morala ravnati Evropska unija.

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

Zadnje novice

Sorodne vsebine