-4.4 C
Ljubljana
četrtek, 9 februarja, 2023

Vabljeni k ogledu pogovora z alpinistom in gorskim vodnikom Milanom Romihom; od Alp, do Andov in Himalaje

V soboto ob 20.10 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. Naš tokratni gost bo alpinist Milan Romih s katerim bomo spregovorili o njegovi ljubezni do gora, alpinizmu s katerim se ukvarja že štiri desetletja, in njegovem literarnem ustvarjanju.

Milan Romih se je rodil leta 1960. Živi v Slovenski Bistrici. Z alpinizmom se je začel ukvarjati že zelo zgodaj. Osvojil je štirideset vrhov višjih od šest tisoč metrov, in stal na treh osemtisočakih. Najbolj ga je zaznamovala južna stena Aconcague, v kateri je preplezal tri prvenstvene smeri.

Vedno znova pa se še danes vrača v gorstva Južne Amerike, med masivne himalajske stene in v zavetje domačih, slovenskih sten. Je tudi gorski vodnik in organizira trekinge po vseh koncih sveta.

 Našega gosta bomo med drugim vprašali:

Gospod Romih, še enkrat lepo pozdravljeni v našem studiu. Kot je zapisala vaš hči Maruša, »vas je mistika gora, skrivnost razgaljenih sten, večnost snega in prosojnost ledu, že zelo zgodaj začarala in vas zvabila v Kamniško-Savinske Alpe, Paklenico in Chamonix«. Kako se je pravzaprav začela vaša alpinistična kariera? O tem pišete v vašem knjižnem prvencu iz leta 1992 z naslovom »Takrat me počakaj, sonce«

Leta 1982 ste se udeležili prve alpinistične odprave na Cordillero Blanco, v gorovje v Peruju, se pravi v Ande, Južni Ameriki? Kako ste doživljali to odpravo?

Leto kasneje, oziroma leta 1984, ste se prvič podali v najvišje gorstvo na svetu, v Himalajo, na Čo Oju, ki je visok 8.201 meter nadmorske višine. Odpravo je organiziral Alpinistični odsek Slovenska Bistrica. Kako ste doživljali ta preskok iz Andov, v Himalajo? Se Himalaja kakorkoli razlikuje od Andov, če odštejeva nadmorsko višino…

No, leta 2000 pa ste kot alpinist, doživeli enega izmed svojih največjih alpinističnih uspehov. Skupaj s Francem Pepevnikom ste se povzpeli na vrh 8516 metrov visokega Lotseja (oziroma Južnega vrha)?

 V vaši drugi knjigi »Skozi trave oblakov«, ki je letos izšla kot roman, opisujete fanta, študenta primerjalne književnosti, ki je hkrati predan goram. Kot je zapisala recenzentka vaše knjige Marija Švajncer je protagonist v gorah junak, saj tam vse zmore in premaguje najbolj strme  stene, v ljubezenskem srečanju pa je sprva plah in prestrašen ter nespreten in poln dvomov…

Roman »Skozi trave oblakov« je Romih posvetil Slavcu in Damču, s katerima je nekoč plezal in številnim drugim slovenskim alpinistom, ki jih ni več med nami. V drugem delu knjige pa je objavil tudi številne pesmi in razmišljanja o določenih alpinističnih dosežkih.

Romih je danes gorski vodnik in organizator trekingov po vsem svetu, zato je pogovor z njim, nedvomno vreden ogleda.  

Knjigo lahko naročite na spletni strani: www.skozitraveoblakov.si

Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

      

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine