18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Zgodovinar ddr. Ivan Rihtarič o delovanju Udbe na območju severovzhodne Slovenije in »štajerskem Robin Hoodu«

Piše: M. B.

Danes (v soboto) ob 20.00 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV. Voditelj oddaje Metod Berlec bo z zgodovinarjem ddr. Ivanom Rihtaričem govoril o njegovem raziskovalnem delu, ki se navezuje predvsem na dogajanje ob koncu druga svetovne vojne in v letih po njej na območju Gornje Radgone, radgonskega kota, Ljutomera in širšega območja severovzhodne Slovenije.

Ivan Rihtarič se je rodil 1948 v Gornji Radgoni. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomiral iz zgodovine in umetnostne zgodovine.

Do leta 1995 je bil profesor in dva mandata tudi ravnatelj na gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru. Od leta 1995 do upokojitve leta 2013 je bil direktor Ljudske univerze v Gornji Radgoni.

Na univerzi v Celovcu je leta 2002 doktoriral z disertacijo “Štajerc in Nemcem prijazni Slovenci v prvi svetovni vojni”, novembra 2016 pa na Univerzi v Mariboru še s temo “Okraj Gornja Radgona 1945 – 1950”.

Njegova bibliografija obsega več kot 430 enot iz zgodovine 19. in 20. stoletja na slovenskem nacionalnem prostoru.

Je predsednik Zgodovinskega društva Radgona in član zgodovinskega društva za Štajersko in Koroško v Avstriji.

Gospod Rihtarič bo tako v prvem delu oddaje spomnil na svoji dve knjigi, ki sta nastali na podlagi dveh doktoratov, ki jih je naredil; knjigo “Štajerc in Nemcem prijazni Slovenci v prvi svetovni vojni” in na obsežno knjigo “Delovanje UDV v okraju Gornja Radgona in Radgonskem kotu 1945 – 1950”.

V drugem delu oddaje pa bo z voditeljem spregovoril o knjigi, ki jo je izdal lani in nosi naslov “Okraj Ljutomer 1945-1950: Upravno-politična in gospodarska skica” ter o knjigi, ki jo je izdal letos in nosi naslov “Franc Rihtarič – od resnice do mita”.

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine