3 C
Ljubljana
ponedeljek, 29 novembra, 2021

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Z Vilijem Kovačičem in Ivanom Sivcem o slovenskih narodnih buditeljih

Piše: M. B.

V soboto ob 20.00 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. Voditelj oddaje Metod Berlec bo z Vilijem Kovačičem in Ivanom Sivcem spregovoril o knjigi “Ljubil sem slovenski narod – Črtice o zavednem primorskem duhovniku Virgilu Ščeku”.

Vili Kovačič je znan kot civilno-družbeni aktivist, bloger, predsednik društva Davkoplačevalci se ne damo in društva Slovenski TIGR, drugi velja za enega najbolj plodovitih in branih slovenskih pisateljev. Napisal je več kot sto šestdeset knjig. Po njegovih romanih je bilo posnetih več filmov in televizijska nadaljevanka. Za ustvarjalno delo na literarnem področju je prejel številna ugledna priznanja.

Da je Slovenija uspela na Primorskem ohraniti svoj narod, jezik in ozemlje, gre zasluga pokončnim narodnim buditeljem, ki so v ljudeh ohranjali upanje in vero v narodov obstoj. Najbolj zaslužni so bili duhovniki, povezani v tajno društvo Zbor svečenikov sv. Pavla. Med njimi je najpomembnejši prvi tajnik, Virgil Šček (1889-1948), poslanec v rimskem parlamentu, soustanovitelj Goriške Mohorjeve družbe, izdajatelj tednika Mali list, publicist in še bi lahko naštevali.

Sivčev roman je prvi v vrsti knjižne zbirke Slovenski narodni buditelji, ki pri Založbi Družina nastaja na pobudo Vilija Kovačiča: »Gre za pozabljene in zamolčane čedermace, ki so s svojo duhovno in intelektualno močjo pomagali ohraniti materni jezik in slovenski značaj okupirane in zatirane slovenske Primorske in Krasa. Ti ljudje so svojo poklicanost dojeli kot klic k uporu, ko je Slovence fašistična oblast hotela oropati lastnega jezika. Ta klic je v poplavi sodobnega zanikanja narodnih pravic, celo v lastni domovini, vse bolj pomemben tudi danes.«

Seveda pa z Vilijem Kovačičem in Ivanom Sivcem ne bomo govorili samo o Vergilu Ščeku, ampak tudi drugih narodnih buditeljih, ki so pomembno prispevali k slovenskem narodnem razvoju.

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

Zadnje novice

Sorodne vsebine