9 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Z nekdanjim načelnikom Generalštaba Slovenske vojske o Putinovi vojaški agresiji na Ukrajino

Piše: M. B.

Vabljeni danes zvečer ob 20.00 uri k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV. Voditelj oddaje Metod Berlec bo z nekdanjim načelnikom Generalštaba Slovenske vojske, upokojenim generalmajorjem dr. Andrejem Ostermanom, spregovoril o stanju v Slovenski vojski, predvsem pa o ruski invaziji na neodvisno evropsko državo Ukrajino. Naj ob tem dodamo, da aktivni častniki Slovenske vojske aktualno mednarodno dogajanje, zaradi svojih operativnih nalog, ne komentirajo.

Andrej Osterman se je rodil leta 1960 v Kranju. Do svojega 23. leta je živel na Pristavi v občini Tržič, nato se je preselil v Breznico v občini Žirovnica, kjer z družino živi še danes. Leta 1986 je zaključil dodiplomski študij na Pravni fakulteti v Ljubljani in si pridobil strokovni naziv univerzitetni diplomirani pravnik.

Leta 2004 je zaključil podiplomski magistrski študij prava na Pravni fakulteti v Ljubljani, smer Teorija prava in države in v letu 2010 še doktorski študij na Fakulteti za logistiko v Celju, s področja logistike sistemov. Poleg podiplomske izobrazbe je tudi končal različna vojaška izobraževanja doma in v tujini, kot so: Šola za rezervne oficirje, Generalštabni program na Poveljniško štabni šoli v Slovenski vojski in izobraževanje v Marshall Centru v Nemčiji (The College of International and Security studies). Poleg tega se je udeležil še številnih drugih krajših izobraževanj.

V svoji dolgoletni vojaški karieri, ki jo je začel leta 1981 kot rezervni podporočnik v odredu pri Območnem štabu Teritorialne obrambe Tržič, je opravljal vrsto različnih vodstvenih in poveljniških dolžnosti v Ministrstvu za obrambo in Slovenski vojski. Tako je bil v letu 2008 in 2009 tudi poveljnik Poveljstva za podporo ter hkrati tudi poveljnik Vojašnice Kranj. Bil je član vladne Komisije za mednarodno humanitarno pravo. Več let je bil tudi član vladne Komisije za pritožbe iz delovnega razmerja pri Vladi Republike Slovenije.

V Slovenski vojski je deloval v Svetu za znanost in tehnologijo in bil tudi vsebinski spremljevalec ciljnega raziskovalnega projekta, ki ga je izvajala Pravna fakulteta v Ljubljani. Prav tako je za potrebe Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske ter fakultete izvedel več različnih predavanj, bil je tudi član uredniškega odbora strokovne revije Bilten Slovenske vojske. Kot avtor ali soavtor je napisal in objavil več člankov ter s prispevki sodeloval na različnih konferencah.

Leta 2014 je dosegel vojaški čin generalmajorja. Od oktobra 2014 do februarja 2018 je bil načelnik Generalštaba Slovenske vojske.
Do lanskega leta je bil zaposlen je na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije. Je član Združenja vojaških gornikov Slovenije, član Planinskega društva Žirovnica in vidni član Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve.

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine