13.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo: Z Igorjem Kernelom o Manifestu za evropski preporod, Manifestu za domovino in Evropi narodov

V soboto ob 20.10 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV. Naš tokratni gost bo vrhunski intelektualec Igor Kernel s katerim bomo spregovorili o Manifestu za evropski preporod, Manifestu za domovino in Evropi narodov.

 

Igor Kernel se je rodil leta 1959 v Postojni. Na podlagi študija na Filozofski fakulteti v Ljubljani je postal arheolog. Na Filozofski fakulteti v Zagrebu je diplomiral iz indologije, tam zaključuje tudi študij turkologije. Zaposlen je bil pri Vesna filmu in Slovenski kinoteki. Je predsednik Društva Slovenski staroverci. S področja filma, arheologije, religiologije, orientalistike in zgodovine je za slovenske časopise napisal že več kot tisoč člankov.

Našega tokratnega gosta bomo med drugim vprašali:

Gospod Kernel. V oddajo sem vas povabil že lani, ker ste napisali uvod v slovenski prevod knjige Manifest za evropski preporod, ki sta ga napisala Alain de Benoist in Charles Champetier. Kdaj in zakaj je ta manifest nastal?

Zakaj pa je Manifest za evropski preporod aktualen in zanimiv tudi za slovenski prostor? Kaj je njegovo glavno sporočilo?

Na mizi imava tudi dve knjigi, ki ju je izdala naša založba Nova Obzorja, pripravila pa slovenska veja Generacije identitete; se pravi Manifest za domovino in Evropa narodov. Za začetek bi vas vprašal, kaj pravzaprav pomeni izraz identiteta?
Zanimivo je, da so avtorji knjige Evropa narodov precej kritični do Evropske unije, do Bruslja, kot sedeža evropskih institucij. So pa tudi proti skupni evropski vojski. Zakaj?
In še za konec. Bistveno sporočilo knjige Evropa narodov je, da mora Evropa ostati Evropa narodov in ne Združene države Evrope. Zakaj?

V pogovoru boste lahko izvedeli, da tako kot predstavniki t. i. nove desnice, tudi predstavniki identitarnega gibanja opozarjajo, da je množična migracija nevarna tako za avtohtono prebivalstvo kot tudi za priseljeno populacijo. Po njihovo pretirana želja po »odprtosti za vse« vodi v to, da se izgublja identiteta domačinov kot tudi samih priseljencev. »Domovina vseh« pa tako kar naenkrat postane »domovina nikogar«… Našega tokratnega gosta pa bomo tudi vprašali, kaj imajo v mislih predstavniki Generacije identitete v obeh knjigah, ko opozarjajo, na idejo Velike zamenjave, ki je za evropske narode nedvomno zelo nevarna. »Za kaj gre pri tej ideji?«

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV!

M. B.

Zadnje novice

Sorodne vsebine