23.2 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Z dr. Jožetom Dežmanom o pravici do groba, povojnih moriščih in partijskih mitih

Piše: M. B.

Danes zvečer ob 20.00 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV. Voditelj oddaje Metod Berlec bo z zgodovinarjem in filozofom dr. Jožetom Dežmanom spregovoril o problematiki prikritih grobišč oziroma morišč, urejanju in upravljanju vojnih grobov ter naši polpretekli zgodovini. Dotaknila pa se bosta tudi aktualnega družbeno-političnega dogajanja v Republiki Sloveniji.

Jože Dežman se je rodil leta 1955 v Lescah na Gorenjskem. Leta 1979 se je zaposlil v Gorenjskem muzeju v Kranju kot muzejski svetovalec.

Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je leta 1997 diplomiral iz zgodovine in filozofije. Kot muzejski svetnik je nato vrsto let delal v Gorenjskem muzeju v Kranju. V raziskovalnem delu se je poleg zgodovine posvetil še antropologiji, muzeologiji in muzejski kritiki.

Med letoma 2005 in 2010 je bil direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije, v letih 2012 in 2013 pa direktor Arhiva Republike Slovenije. Od leta 2005 je tudi predsednik Komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč.

Je avtor številnih publicističnih in strokovnih člankov ter knjig. Uredil je celo vrsto zbornikov. V okviru serije Moja zgodba je pripravil tudi več sto oddaj na Radiu Ognjišče V preteklih letih je nastopil na številnih znanstvenih srečanjih doma in v tujini.

V tujini je imel tudi več predavanj o travmatični slovenski polpretekli zgodovini. Leta 2014 je na Teološki fakulteti v Ljubljani doktoriral iz zgodovine. Od februarja letos je spet direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Znan je po tem, da piše in govori brez dlake ne jeziku.

Pred dnevi je dr. Jože Dežman kot predsednik Komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanja prikritih grobišč, predstavil peto poročilo komisije vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč z naslovom Pravica do groba, s podnaslovom Republika Slovenija in vojni grobovi. Pri čemer je poudaril, da je drugačno od prejšnjih, saj je v bistvu primopredaja poslov komisije nastajajočemu sektorju za vojne grobove ministrstva za obrambo. Hkrati poročilo potrjuje doseženo raven raziskav, odpira poti za novo stopnjo raziskav in urejanja ter upravljanja vojnih grobov…

Berlec: V prvem delu poročila ste se torej posvetili vojnih grobovom. Analizi pravnega in dejanskega stanja vseh vojnih grobov v Sloveniji in po vaše tudi »sramotnega stanja grobov bivše zmagovite strani«. Domnevam, da ob tem vaša kritika leti predvsem na t. i. zvezo borcev, ki vsako leto od države dobi kar zajetno vsoto denarja za ohranjanje tradicij t. i. narodno-osvobodilne borbe …

Dežman: (Odgovor na to vprašanje boste lahko slišali danes zvečer po 20.00 uri na Nova24TV!)

Berlec: V drugem delu poročilo so predstavljena poročila o moriščih oziroma grobiščih. V bistvu gre za sedem, osem morišč, ki so jih različni strokovnjaki podrobno raziskali in to tudi strokovno opisali. Se pravi, da tudi čas epidemije koronavirusa, tega dela ni zaustavil?

Dežman: (Odgovor na to vprašanje boste slišali danes zvečer po 20.00 uri na Nova24TV!)

Berlec: No, kako pa gledate na to, da nekaterim jugoslovanski komunistični diktator Josip Broz Tito še danes tako veliko pomeni? Nedavno je celo Ustavno sodišče Republike Slovenije, na zahtevo nekaterih krajanov Radencev odločilo, da se ulica v Radencih, ki jo je občinski svet iz Titove ceste preimenoval v Cesto slovenske osamosvojitve, do drugačne ureditve, spet preimenuje nazaj v Titovo cesto…

Dežman: (Odgovor na to vprašanje boste slišali danes zvečer po 20.00 uri na Nova24TV!)

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

Zadnje novice

Sorodne vsebine