16.2 C
Ljubljana
četrtek, 23 septembra, 2021

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo; z dr. Andrejem Umkom o tem, zakaj so nekateri deli sveta razviti, drugi pa ne!

V soboto ob 20.10 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. Naš tokratni gost bo prof. dr. Andrej Umek s katerim bomo spregovorili o različnih knjigah in minulih evropskih volitvah.

Prof. dr. Andrej Umek se je rodil leta 1938. Študij gradbeništva   − vključno z diplomo in magisterijem − je opravil na Univerzi v Ljubljani, doktorski študij pa v ZDA na Illinois Institute of Technology leta 1973. Deloval je na različnih raziskovalnih institucijah, v Nemčiji in Švici. Na Univerzi v Mariboru pa je bil od leta 1976 redni profesor in tri mandate tudi prorektor.

V politiko se je vključil leta 1989 kot član Slovenske demokratične zveze in Demosa. Kasneje se je pridružil Slovenskim krščanskim demokratom ter bil podpredsednik in član izvršilnega odbora te stranke. Po združitvi s Slovensko ljudsko stranko je bil dvakrat član izvršilnega odbora SLS.

Dvakrat je opravljal funkcijo ministra: prvič za znanost in tehnologijo (1996−1997) in drugič za okolje in prostor (2000). Je član predsedstva Zbora za republiko.

Našega današnjega gosta bomo med drugim vprašali:

Za začetek bi vas, če se naslonim na knjigo britanskega zgodovinarja Nialla Fergusona Civilizacija – Kako so vrednote Zahoda osvojile svet, vprašal, čemu vi pripisujete to dejstvo?

No, kanadsko-ameriški znanstvenik Steven Pinker izpostavlja predvsem pojav razsvetljenstva. Na mizi imava njegovo knjigo Razsvetljenstvo zdaj – V zagovor razumu, znanosti, humanizmu in napredku… Se pravi razsvetljenstvo!?

No, po drugi strani pa ameriški sociolog  Rodney Stark v svoji knjigi Zmagoslavje razuma v prvi vrsti izpostavlja predvsem krščanstvo. Po njegovem je le-to pripeljalo do svobode, kapitalizma in razcveta zahodne družbe…

Če nekoliko preskočiva in greva k rezultatom evropskih volitev v Sloveniji. V skladu s predvolilnimi napovedmi je zmagala skupna lista SDS-SLS, drugo mesto je zasedla SD, tretje LMŠ in četrto Nova Slovenija. Kako ocenjujete rezultate teh strank?

Kako ste doživljali predvolilno kampanjo za evropske volitve na ravni Evropske unije? V mislih imam namreč dejstvo, da se je veliko govorilo, da so pred nami prelomne evropske volitve. Se vam zdi da sta glavna t. i. spitzenkandidata Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber in Stranke evropskih socialistov (PES) Frans Timmermans izpostavlja prave teme?

Našega današnjega gosta bomo  med drugim vprašali: Je ob tem moč reči v katero smer bo šla Evropska unija po tokratnih evropskih volitvah? Kako politično obarvano Evropsko komisijo pričakujete oziroma si želite? Kako naj se EU sooči z izzivi 21. stoletja?

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV!

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine