14.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Z bivšim pripadnikom specialnih sil o SV, misijah in adrenalinskih akcijah

Piše: M. B.

Vabljeni v soboto ob 20.00 uri k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV! Voditelj oddaje Beremo Metod Berlec bo tokrat v oddaji gostil Luka Zorenča, bivšega pripadnika Enote za Specialno Delovanje Slovenske vojske. Z njim bo spregovoril o njegovi zanimivi življenjski zgodbi in knjigi RIS s podnaslovom – Izpoved bivšega pripadnika specialnih sil.

Luka Zorenč se je rodil leta 1989 v bližini Grosuplja. Zaključil je srednjo veterinarsko šolo na Biotehničnem izobraževalnem centru v Ljubljani.

Po opravljenem prostovoljnem vojaškem služenju se je leta 2009 zaposlil v Slovenski vojski, kjer je deloval 11 let. Najprej je bil strelec pehote. V tistem času je udeležil tudi misije na Kosovem.

Leta 2012 se je pridružil Enoti za Specialno Delovanje Slovenske vojske. V času usposabljanja je bil izbran za specialista za medicino, kar ga je po končanem osnovnem usposabljanju popeljalo na štirimesečno medicinsko specializacijo v ZDA.

Leta 2016 je odšel na misijo v Mali, kjer je sodeloval pri usposabljanju Malijske vojske. Misijo je predčasno zaključil zaradi dodatne specializacije v Združenih državah Amerike.

Opravil je enajstmesečni tečaj SOCM, najtežji in najboljši izobraževalni program za vojaškemedike na svetu. Tam je nabral dodatna znanja in izkušnje ter se priučil sodobnemu načinu delovanja vojaške medicine. Leta 2019 je odšel na misijo v Irak.

Konec leta 2020 se je Luka Zorenč odločil zapustiti Slovensko vojsko. Začel je delovati kot svetovalec in inštruktor za podjetje LEAD Ranger, ki je eno od vodilnih inštitucij na področju izobraževanja rangerjev v boju proti divjim lovcem.

Svoje znanje in izkušnje sedaj predaja čuvajem zaščitenih parkov v Keniji, ki za opravljanje svojega dela nujno potrebujejo tudi ustrezno znanje iz medicine. Ta jim vsak dan omogoča ohranjati tanko zeleno črto našega planeta.

Kot veterinarski tehnik še vedno pomaga tudi slovenskemu društvu »Slovenian vets for stray pets«. Društvo organizira in izvaja brezplačne veterinarske posege za brezdomne živali po svetu ter na tem področju izobražuje lokalno prebivalstvo.

Svoje izkušnje iz časa delovanja v Slovenski vojski je konec leta 2020 zbral v knjigi Ris – Izpoved bivšega pripadnika specialnih sil. Knjiga je bila razprodana v 11 dneh in se kljub specifični tematiki uvršča med bolje prodajane knjige na slovenskem tržišču.

Celoten zaslužek prve izdaje knjige je namenil v dobrodelne namene. Sto gasilcev in policistov bo opremljenih z esmarchi, ki rešujejo življenja v primeru masovnih krvavitev ob nesrečah. Trenutno pa Luka za slovenske gasilce in policiste pripravlja tudi brezplačno usposabljanje iz zaustavljanja tovrstnih krvavitev.

Skratka, z nami bo zanimiv sogovornik Luka Zorenč, ki močno odstopa od naših dosedanjih gostov. A, kljub mladosti, je že ogromno doživel.

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine