1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo: Publicist Andrej Aplenc o knjigi Tranzicija

V soboto ob 20.10 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. Gost v oddaji bo publicist mag. Andrej Aplenc s katerim bomo spregovorili o njegovi novi knjigi, ki nosi naslov Tranzicija in je izšla pri naši založbi Nova Obzorja.

 

Mag. Andrej Aplenc je bil rojen 2. septembra 1930 v Ljubljani. Kot dijak in študent je bil dvakrat zaprt na Golem otoku. Magistriral je leta 1970 na Thayer School of Enginering, Dartmouth College v ZDA.

Leta 1990 se je vrnil v Slovenijo. Od takrat je bil dejaven v organizacijah civilne družbe, ki je kritično presojala politične razmere ter tiskane in televizijske medije v Sloveniji. Leta 1999 je bil med soustanovitelji Zavoda za oživitev civilne družbe, kjer je bil sourednik publikacij Medijska konstrukcija slovenske realnosti, 2002, in Medijska in človekova (ne)svoboda, 2008, revija Dignitas, Založba Nova revija. Je avtor knjige Prodaja Slovenije, Mladinska knjiga, 1997, bil pa je tudi kolumnist v revijah Ampak, Mag in Demokracija.

Gosta bomo med drugim vprašali:

Gospod Aplenc, lani sva v oddaji Beremo spregovorila o vaši knjigi Prodaja Slovenije, ki ste jo izdali sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja. O Golem otoku pišete tudi v vaši novi knjigi, ki je zbirka vaših najbolj zanimivih komentarjev in člankov v obdobju zadnjih dvajsetih let ter nosi naslov Tranzicija. V njej je na začetku ponatisnjen vaš članek iz knjige Temna stran meseca. Vašemu prispevku ste dali naslov Goli otok nekdaj in sedaj. Kako Goli otok doživljate zadnja leta, pravzaprav desetletja, ko je spremenjen v nekakšno turistično atrakcijo?

Po odhodu iz Jugoslavije, triletnem bivanju v Švici, vas je oblikovala tudi ameriška izkušnja, kjer ste preživeli vse svoje poklicno življenje. S čim so vas ZDA navdušile? Je bila to svoboda, demokracija, podjetniški duh, svobodno tržno gospodarstvo, ali kaj drugega?

Se pravi, da ste še vedno razpeti med Slovenijo in Združenimi državami Amerike!? Vaše kolumne so zanimive tudi zato, ker pogosto uporabljate primerjalno metodo. Primerjali ste tudi slovenske in ameriške volitve. Vaš članek o tem je objavljen v knjigi Tranzicija. Je razlika očitna?

V knjigi Tranzicija je ponatisnjen vaš članek iz te revije, ki nosi naslov Medijski umori osebnosti. Takrat ste recimo izpostavili primer medijskega umora Andreja Bajuka leta 2000…

Za revijo Demokracija ste pred časom napisali dva kolumni na temo »fake news«, ki sta objavljeni tudi v knjigi Tranzicija. Ta izraz je bil najprej dobro poznan v ZDA, danes je tudi pri nas. Kako gledate na ta pojav? Je to za nas res nekaj novega, glede na to, da so nam na veliko lagali že v prejšnjem totalitarnem režimu?

Andrej Aplenc je v svojih kolumnah veliko pisal o divji privatizaciji družbenega premoženja in t. i. rdečih direktorjih, ki so se združili v Forumu 21 pod vodstvom zadnjega šefa partije Milana Kučana V zadnjem desetletju smo o njih govorili kot o tajkunih. Vprašali smo ga tudi, kdo danes obvladuje slovensko gospodarstvo in kako gleda na vlado Marjana Šarca, ki jo podpira tako ekstremistična Levica, kot tudi SNS pod vodstvom Zmaga Jelinčiča. Vabljeni o ogledu!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine