21.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Kajbetova Meri bo spregovorila o komunističnem nasilju na Škofjeloškem

V soboto ob 20.10 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. Naša tokratna gostja bo pričevalka gospa Meri Bozovičar, po domače Kajbetovo Meri iz Zminca pri Škofji Loki. Z njo bomo spregovorili o njeni knjigi spominov, ki nosijo naslov Krvava zarja – doživeto pričevanje o medvojnem in povojnem komunističnem nasilju na Škofjeloškem.

Našo gostjo bomo med drugim vprašali:

Gospa Meri, za začetek bi vas vprašal, kako to, da ste se odločili napisati knjigo spominov? Če prav razumem vas je k temu nagovoril vaš prijatelj Aleksander Škorc, ki sicer za našo revijo Demokracija tedensko piše glose in vam je pomagal pri pisanju teh spominov!?

Tragični časi so za vas in vašo družino, tako kot za celotni slovenski narod, prišli z okupacijo in komunistično revolucijo. Kako se spominjate začetkov nemške okupacije leta 1941?

No, že kmalu zatem so se pojavili partizani. V vaši knjigi ste predstavili tudi resnico o največji moriji na Loškem, ko so Nemci ustrelili petdeset talcev. V knjigi pišete, kako vam je vaš mož Tone pripovedoval, kdo je kriv za to morijo…

V knjigi tudi opisujete, kdo je začel bratomorno vojno. Če vas citiram: »Nekega večera, mislim, da meseca marca leta 1944, so prišli partizani v Karlovec k Bičku in pa k Čiku. Postrelili so tam gostujoče hribovske gospodarje in sicer pri Čiku šest ljudi, pri Bičku pa štiri, med njimi tudi enega otroka. Nemci so nato ustreljene položili v krste in jih prav z veseljem razstavili pred Rotovžem sredi Mestnega trga. Pokazati so hoteli in tudi so, kaj so partizani naredili s svojimi ljudmi. Po tem dogodku pa so se v Loki in okolici pričeli domačini organizirati in zgodili so se domobranci.« Konec citata. Se pravi, da so se ljudje odločili, da se uprejo nasilju komunističnih partizanov?

No, v knjigi Krvava zarja pripovedujete tudi o tem, kako so komunisti po drugi svetovni vojni  škofjeloški grad spremenili v mučilnico. Takoj po vojni je bil v njem, če se ne motim, nekaj dni zaprt tudi Ivan Oman, ki pa je bil po vrnitvi s Koroške, kamor se je umaknil pred komunisti, zaradi mladoletnosti, hitro izpuščen. Številni domobranci pa so občutili vso brutalnost nove komunistične oblasti. Kaj veste o tem? Kaj vse se je dogajalo na škofjeloškem gradu v mesecih po t. i. osvoboditvi?

Meri Bozovičar, oziroma Kajbetova Meri je v knjigi med drugim tudi zapisala: »Morda je res svet nepravičen, a živimo po pravilih, katerih del je tudi prepoved kraje in teh pravil bi se morali držati vsi. Pravzaprav bi se morali le držati božjih zapovedi pa bi bilo na svetu vse bolje, vendar je to danes, kot kaže, popolnoma nedosegljivo.«

Sporočilo njene knjige pa je, da se bomo le z resnico osvobodili boleče preteklosti in se kot narod ozrli v lepšo prihodnost. Skratka, oddaja, ki je vredna ogleda!

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine