19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! O pobegu zavedne primorske družine pred fašizmom iz Trsta v Maribor

Piše: M. B.

Vabljeni danes zvečer ob 20.00 uri k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV. Voditelj oddaje Metod Berlec bo z upokojeno profesorico slovenskega jezika in pisateljico gospo Heleno Alenko Bizjak spregovoril o njenih knjigah za otroke in mladino, vzgoji in ljubezni do naše prelepe slovenske domovine.

Helena Alenka Bizjak se je rodila v času druge svetovne vojne v Celju. Kot profesorica slovenskega jezika je več kot 25 let poučevala na Srednji gradbeni šoli v Ljubljani, nato na Železničarski srednji šoli v Ljubljani in nazadnje na Gimnaziji Ljubljana Šiška.

Za svoje učence in dijake je napisala tri zbirke ugank, basni ter tri dela s pedagoško vsebino: Sprostitev in ustvarjalnost v šoli, Ustvarjalna pedagogika za tretje tisočletje ter pred tremi leti Učna ura pod cvetočo češnjo.

Kot naslovi povedo so knjige namenjene mladostnikom in srednješolcem ter bodočim maturantom življenja v našem krščanskem duhu in kulturi.

Za svoj pedagoški opus je leta 2000 prijela priznanje Ljudje odprtih rok, s podpisom ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Glavni del pogovora pa se bo navezal na njeno najnovejšo knjigo, ki nosi naslov Dedek in Mihec s podnaslov Iz Trsta v Maribor – pobeg primorske družine pred zmajem fašizma.

Se pravi, o knjigi, ki se začne z zadnjimi leti Avstro-Ogrske, prvo svetovno vojno in z leti, ki so sledila po njej, ko se je slovenski narod znašel razkosan med štiri države. In življenju primorske družine v še precej nemškem Mariboru …

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine