-1.3 C
Ljubljana
torek, 28 marca, 2023

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! O latinščini, politiki in zgodovini odnosov med Ukrajino in Rusijo

Piše: M. B.

V soboto ob 20.00 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV. Voditelj oddaje Metod Berlec bo s slovenistom, zgodovinarjem, latinistom, teologom in političnim analitikom dr. Alešem Mavrom spregovoril o različnih knjigah in aktualnem družbeno političnem dogajanju. Seveda pa bo z njim spregovoril tudi o zgodovinskem ozadju sedanje agresije Putinove Rusije na neodvisno evropsko državo Ukrajino.

Aleš Maver se je rodil leta 1978 v Mariboru, kjer je tudi maturiral na tamkajšnji II. gimnaziji. Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je diplomiral iz slovenistike in latinistike, na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani pa iz teologije.

Leta 2009 je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani doktoriral iz zgodovine z disertacijo Politična zgodovina v latinskem krščanskem zgodovinopisju 4. in 5. stoletja.

Je docent za zgodovino srednjega veka in lektor za latinščino na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru ter profesor latinščine in teologije pri katedri za zgodovino Cerkve in patrologijo na Teološki fakulteti.

Njegova znanstvena bibliografija obsega nad sto petdeset del; vključno s štirimi monografijami.

Dejaven in javno prepoznaven je tudi kot prevajalec in politični komentator. Sodeloval je pri celovitem slovenskem prevodu (2009–2013) Časti in slave Vojvodine Kranjske barona Janeza Vajkarda Valvasorja.

Med letoma 2012 in 2016 je bil odgovorni urednik krščanske revije za duhovnost in kulturo Tretji dan. Svoje politične analize objavlja v različnih časopisih in spletnem časopisu Časnik, kjer je bil več let tudi odgovorni urednik.

Aleš Maver je v zadnjih letih izdal več knjig. Že lani smo se z njim pogovarjali o njegovi knjigi Od klinopisa do Teodore – Sprehod skozi zgodovino starega veka ter knjižici latinskih pregovorov in rekov Kapljica izdolbe kamen. Obe knjigi sta izšli pri Celjski Mohorjevi družbi.

No, tokrat pa smo z njim spregovorili najprej o knjigi Povest o latinščini švedskega jezikoslovca Tore Jansona. Maver je za to knjigo napisal predgovor in o knjigi Za pragišče politike – Mala šola političnih pojmov.

V drugem delu oddaje Beremo pa sta se sogovornika dotaknila zaskrbljujočega dogajanja v vzhodni Evropi. Ruske invazije na Ukrajino, ki jo je sprožil ruski predsednik Vladimir Putin.

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine