18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! O knjigi »Sveta Ciril in Metod – v slovenski književnosti in narodovem spominu«

Piše: M. B.

V soboto ob 20.00 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Z dvojno doktorico znanosti gospo Marijo Stanonik bo voditelj oddaje Metod Berlec spregovoril o njeni knjigi “Sveta Ciril in Metod – v slovenski književnosti in narodovem spominu”.

Pri Založbi Družina so ob izidu knjige lansko leto med drugim zapisali: »Sveta brata Ciril in Metod, slovanska blagovestnika in sozavetnika Evrope, predstavljata most med grškim, slovanskim in latinskim svetom, med vzhodnim in zahodnim krščanstvom. S prevodi bogoslužnih besedil in širjenjem krščanstva v slovanskem jeziku sta postavila temelje slovanski književnosti in kulturi ter izpolnila versko in kulturno poslanstvo in bistveno zaznamovala tudi našo narodno identiteto.«

Avtorica knjige Marija Stanonik se je rodila leta 1947. Osnovno šolo je končala v Žireh, srednjo ekonomsko šolo pa v Kranju. Diplomirala je iz slavistike in etnologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani leta 1974. Na isti fakulteti je iz etnologije magistrirala leta 1987.

Na Filozofski fakulteti Univerze v Zagrebu je leta 1993 prejela naziv doktor družbenih, humanističnih in teoloških znanosti s področja filologije. Pri nostrifikaciji na Filozofski fakulteti v Ljubljani leto kasneje je bil naziv preveden v doktorica literarnih znanosti. Leta 2011 je doktorirala še na ljubljanski Teološki fakulteti.

Od leta 1974 je bila zaposlena na Inštitutu za slovensko narodopisje ZRC SAZU v Ljubljani, leta 1999 je bila izvoljena v znanstveno svetnico, od leta 1995 do 2014 je predavala slovstveno folkloristiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani in od leta 1998 do 2009 tudi na Filozofski fakulteti v Mariboru . Leta 2008 je bila izvoljena v redno profesorico. (Občasno je sodelovala tudi z drugimi na drugih visokošolskih ustanovah ljubljanske univerze in kot gostujoča profesorica na Poljskem, v Avstriji in na Hrvaškem.)

Teoretično je utemeljila avtonomijo slovstvene folklore nasproti literaturi in zagovarja samostojnost slovstvene folkloristike nasproti etnologiji in literarni vedi. Raziskuje zgodovino slovenske slovstvene folklore in njena stičišča z literaturo.

Bila je urednica zbornika Traditiones pri ISN ZRC SAZU (1994–97), Od ustanovitve leta 2002 ureja revijo Slovstvena folkloristika – strokovno glasilo za raziskovanje in zbiranje slovenske slovstvene folklore. Zasnovala je zbirko Glasovi, v kateri je od leta 1988 izšlo v 57 knjigah nad dvaindvajset tisoč folklornih pripovedi z najrazličnejših koncev slovenskega ozemlja.

Je avtorica številnih znanstvenih in strokovnih knjig in člankov. Leta 2000 je prejela Murkovo in leta 2012 Štrekljevo nagrado . Leta 2005 je postala častna občanka občine Žiri in leta 2015 zaslužna raziskovalka ZRC SAZU ter izvoljena za izredno članico SAZU. Od leta 2021 je redna članica v razredu za filološke in literarne vede SAZU, od 2020 tudi članica predsedstva SAZU.

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine