18.6 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo: O knjigi »Gospod Leon Štukelj in Tovarišija«

Danes zvečer ob 20.00 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. Z nekdanjo novinarko in publicistko Alenko Puhar ter dvema profesorjema s Fakultete za šport v Ljubljani; Ivanom Čukom in Aleksom Leom Vestom, avtorjema knjige Prevarani sokoli, bomo govorili o knjigi Gospod Leon Štukelj in Tovarišija, ki so jo vsi trije skupaj nedavno izdali pri Fakulteti za šport v Ljubljani.

Avtorji knjige Dr. Ivan Čuk, Alenka Puhar in Dr. Aleks Leo Vest, so v arhivih našli gradivo, ki celovito osvetljuje osebnost Leona Štuklja. Vse dosedanje predstavitve so namreč izpostavljale Leona Štuklja kot telovadca z briljantnimi mednarodnimi uspehi, molk pa je obdajal njegovo profesionalno kariero.

Ni se izpostavljalo, da je diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani že v daljnem letu 1924 in je 20 let služboval kot sodnik. V skrivnostni molk je bila zavita prekinitev njegove sodniške kariere po koncu druge svetovne vojne.

Osebna pričevanja ohranjena v družinskem arhivu in ostali najdeni arhivski dokumenti zgovorno pričajo o življenjski poti Leona Štuklja, o življenjski poti izobraženca, ki je v osebnem dnevniku zapisal: »Naj bodo ti zapiski v spomin na očeta hčerki Lidiji, morda jih bo lahko uporabil tudi kronist, ki bo želel osvetliti košček dobe, ki sem jo doživljal, slednjič pa tudi kot moja poslednja volja in želja«.

Naše goste bomo med drugim vprašali:

Za začetek bi vas vprašal, kako to, da ste se odločili napisati knjigo o Leonu Štuklju? Predvsem o zamolčanih delih njegovega življenja. Vidva gospod Čuk in Vest sta sodelovala že pri pisanju knjige Prevarani Sokoli, kjer pa sta Leona Štuklja omenila samo enkrat, pravzaprav sta v tej knjigi objavila sliko, ki prikazuje…

Gospa Puharjeva, kako pa ste se vi pridružili pisanju te knjige? Morda tudi zato, ker ste, kot je razvidno iz same knjige, že leta 1996 delali intervju z Leonom Štukljem za Sobotno prilogo Dela, ki pa je takrat močno zmotil Mitjo Ribičiča? Se pravi v prejšnjem režimu vplivnega partijskega funkcionarja …

No, če morda nekoliko preskočimo nazaj in se vrnemo k Leonu Štuklju kot osebnosti. Morda gospod Vest vi lahko poveste najprej nekaj osnovnih, uvodnih podatkov o Leonu Štuklju. Na kratko. Kdaj in kje se je rodil? Iz kakšne družine je izhajal? Kako je potekalo njegovo šolanje? Za kakšno poklicno pot se je odločil?

Gostje tokratne oddaje Beremo bodo spregovorili tudi o tem, kako Leon Štukelj po drugi svetovni vojni ni smel več opravljati sodniškega poklica in kako so proti njemu in njegovim kolegom sprožili montirani sodni proces. Politično povsem rehabilitran pa je bil šele po osamosvojitvi, pravzaprav na olimpijskih igrah v Atlanti leta 1996.

Skratka, vabljeni o ogledu oddaje Beremo na Nova24TV, ki je vredna vašega ogleda!

Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine