13 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV! Gost: zgodovinar Ivan Rihtarič, ki bo spregovoril o delovanju Udbe

V soboto ob 20.10 vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. Gost bo zgodovinar ddr. Ivan Rihtarič s katerim bomo spregovorili o njegovih dveh zgodovinskih doktoratih. Predvsem pa o njegovi znanstveni monografiji, ki je nastala na podlagi tega in nosi naslovom Delovanje UDV v okraju Gornja Radgona in Radgonskem kotu 1945-1950.     

In kdo je dr. Ivan Rihtarič? Rodil se je leta 1948 v Gornji Radgoni. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomiral iz zgodovine in umetnostne zgodovine. Do leta 1995 je bil profesor in dva mandata tudi ravnatelj na Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru. Od leta 1995 do upokojitve leta 2013 je bil direktor Ljudske univerze v Gornji Radgoni.

Na univerzi v Celovcu je leta 2002 doktoriral z disertacijo Štajerc in Nemcem prijazni Slovenci v prvi svetovni vojni, novembra 2016 pa na Univerzi v Mariboru še s temo Okraj Gornja Radgona 1945-1950. Njegova bibliografija obsega 365 enot iz zgodovine 19. in 20. stoletja na slovenskem nacionalnem prostoru. Je predsednik Zgodovinskega društva Radgona in član zgodovinskega društva za Štajersko in Koroško v Avstriji.

Gosta v oddaji ddr. Rihtariča bomo med drugim vprašali:

Gospod Rihtarič, naj najprej začneva z vašim prvim doktoratom iz zgodovine, ki nosi naslov Štajerc in Nemcem prijazni Slovenci v prvi svetovni vojni. Za začetek bi vas vprašal, kakšna je bila narodnostna struktura na Spodnjem Štajerskem v zadnjih desetletjih Avstro-Ogrske?

Vi pišete o »Nemcem prijaznih Slovencih«, ki jih poznamo tako na Štajerskem kot tudi na Kranjskem in Koroškem. Kdo so bili ti t. i. »Nemcem prijazni Slovenci«?

Drugi doktorat ste napisali na temo Okraja Gornja Radgona v letih 1945 in 1950. Za boljše razumevanje zadeve morava najprej povedati kakšno besedo o določitvi meje po prvi svetovni vojni. Vemo, da je general Rudolf Maister s svojim odločnim in pravočasnim ravnanjem na Štajerskem dosegel, da se je vzpostavila meja med Avstrijo in Državo SHS oziroma Kraljevino SHS skoraj po narodnostni meji …

Na podlagi doktorata ste lani izdali obsežno znanstveno monografijo z naslovom Delovanje UDV v okraju Gornja Radgona in Radgonskem kotu 1945-1950, ki jo imava tu na mizi. Se pravi, o delovanju Udbe na tem koncu Slovenije …

V petem poglavju predstavljate organizacijsko strukturo Uprave državne varnosti v republiki in okraju, pridobivanje sodelavcev ter njihovo poklicno in socialno strukturo. Lahko to strukturo nekoliko predstavite? Kako je delovala Udba v tem okraju?

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. Z zgodovinarjem ddr. Rihtaričem bomo spregovorili tudi o narodnosti strukturi Apaške doline (polja) v preteklosti in kako je Udba izselila Apaške Nemce v začetku leta 1946 s tega območja. Vredno ogleda!

Zadnje novice

Sorodne vsebine