-0.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 decembra, 2021

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Marjan Podobnik o SKZ, DEMOS-u, SLS, kmetijstvu, delu vlade in levičarskih protestih

Piše: M.B.

Vabljeni danes ob 20.00 uri k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV. Naš današnji gost bo predsednik Slovenske ljudske stranke Marjan Podobnik s katerim bomo spregovorili o različnih knjigah, prihajajoči triintridesetletnici ustanovitve Slovenske kmečke zveze in aktualnem družbeno političnem dogajanju.

Marjan Podobnik se je rodil leta 1960 v Cerknem. Z ženo Tatjano s katero imata šest otrok, živi v Velikih Laščah. Po maturi na Gimnaziji Jurija Vege v Idriji se je vpisal na Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani in diplomiral leta 1986.

Sprva je deloval na področju kmetijstva kot kmetijski svetovalec in direktor Kmetijske zadruge v Idriji, leta 1988 pa se je angažiral pri ustanavljanju Zveze kmečke mladine Slovenije, podmladka Slovenske kmečke zveze. Na prvih povojnih demokratičnih volitvah leta 1990 je bil izvoljen za poslanca Slovenske kmečke zveze in postal vodja poslanske skupine SKZ.

Ko se je leta 1992 slednja preimenovala v Slovensko ljudsko stranko, je postal njen predsednik in na tej funkciji nasledil Ivana Omana, konec tega leta je bil na volitvah izvoljen za poslanca SLS. Stranka je dosegla velik uspeh na volitvah leta 1996, ko je že kazalo, da bo lahko prišlo do pomladne vlade, vendar je to najprej preprečil prestop Cirila Pucka.

SLS je nato vstopila v koalicijo z LDS (Marjan Podobnik je takrat postal podpredsednik Vlade Republike Slovenije), iz nje pa je po številnih pretresih in sporih izstopila spomladi 2000, ko se je združila s Slovenskimi krščanskimi demokrati.

Po letu 2000 se je Podobnik umaknil iz aktivne politike, saj je bil v času Bajukove vlade imenovan za predsednika uprave Telekoma Slovenije. To vodilno menedžersko funkcijo je opravljal leto dni. Aktiven je ostal le pri Slovenski narodni zvezi v Slovenski ljudski stranki.

Je tudi ustanovitelj in direktor Zavoda 25. junij, ki se ukvarja zlasti z vprašanji slovensko-hrvaške meje. Je samostojni podjetnik. Septembra 2018 je bil na kongresu v Novem mestu ponovno izvoljen za predsednika Slovenske ljudske stranke.

V sredo 12. maja bo minilo triintrideset let od kar je bila v dvorani hotela Union v Ljubljani, leta 1988, ustanovljena Slovenska kmečka zveza. Prvotno je pri tem šlo za javno kmečko tribuno z naslovom »Ali mora kmet res le ubogati?« Gosta bomo zato vprašali, kako se spominja tega dogodka. Dogodka, ki je pretresel tudi takratno partijsko oblast.

Z gostom bomo spregovorili o Slovenski kmečki zvezi, pomenu Demosa za osamosvojitev Slovenije, problemih kmetijstva, delovanju Zavoda 25. junij in njegovi ponovni vrnitvi v aktivno politiko. Seveda pa se bomo dotaknili tudi delovanja vlade in levičarskih protestov, ki s svojo primitivnostjo in destruktivnostjo nazorno kažejo, da leva ekstremistična opozicija ni alternativa sedanji desnosredinski vladi.

Marjan Podobnik bo zato spregovoril tudi o projektu Povežimo Slovenijo pri katerem aktivno sodeluje tudi Slovenska ljudska stranka pod njegovim vodstvom. Kaj je namen tega projekta pa boste izvedeli v oddaji Beremo na Nova24TV.

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

Zadnje novice

Sorodne vsebine