22.8 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Igor Omerza o udbovskem zalezovanju Cirila Žebota, ki se je že leta 1946 zavzemal za slovensko državo

Piše: M. B.

Vabljeni danes zvečer ob 20.00 uri k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Voditelj oddaje Metod Berlec bo z raziskovalcem udbovskih arhivov in pisateljem mag. Igorjem Omerzo spregovoril o njegovi novi knjigi, ki nosi naslov Velikani slovenske osamosvojitve in UDBA, s podnaslovom Ciril Žebot – Peter – Prvi del.

Publicist Igor Omerza se je rodil leta 1950 v Ljubljani. Diplomiral in magistriral je na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani.

V drugi polovici 80. let prejšnjega stoletja je sodeloval v procesih demokratizacije in nato osamosvajanja Slovenije.

Deloval je kot član vodstva Odbora za varstvo človekovih pravic, nato v stranki Slovenska demokratična zveza, ki je bila ustanovljena v začetku leta 1989.

Po njenem razpadu je deloval v okviru Demokratov Slovenije, stranke, ki se je nato marca 1994 združila z Liberalno demokracijo Slovenije.

Med letoma 1991 in 1992 je opravljal funkcijo direktorja Službe družbenega knjigovodstva, nato pa funkcijo poslanca prvega sklica Državnega zbora Republike Slovenije.

Po zaključku podžupanskega mandata v Ljubljani se je umaknil iz javno-političnega življenja predvsem v publicistično dejavnost.

Na podlagi raziskovanja udbovskih arhivov je izdal številne knjige, ki so večinoma močno odmevale v slovenski javnosti.

Naj jih naštejemo:

– Leta 2010 knjigo Edvard Kocbek : osebni dosje št. 584,
– Leta 2011 knjigo Od Belce do Velikovca ali kako sem vzljubil bombo,
– Leta 2012 knjigo v nemščini Bombenattentate,
– Leta 2013 knjigo 88 stopnic do pekla / Kako je Zemljaričev Janez ugrabil Bato Todorovića,
– Prav tako leta 2013 knjigo JBTZ – Čas poprej in dnevi pozneje,
– Leta 2014 knjigo Kliči U za umor,
– Aprila 2015 knjigo Veliki in dolgi pohod Nove revije,
– Avgusta istega leta knjigo Karla – Udba o Dragi,
– Maja 2016 knjigo 1984 – Orwellovo leto Agopa Stepanjana,
– Maja 2017 knjigo Boris Pahor – V žrelu Udbe.

Igor Omerza je leta 2018 skupaj z ekonomistom Radom Pezdirjem izdal tudi knjigo Kriminalni temelji Teritorialne obrambe in NLB, s podnaslovom Šokantna razkritja ob 50-letnici Titove TO.
Leta 2019 je izdal knjigo Temna stran Dela – Osupljiva anatomija režimsko-udbovskih labirintov, lani pa dve knjigi Udba in Akcija Sever ter Pravi obraz Janeza Stanovnika.

Številni smo Cirila Žebota spoznali preko njegove knjige Neminljiva Slovenija, ki jo je leta 1988 izdala Mohorjeva družba v Celovcu, leta 1990 pa v Sloveniji še založba Magellan.

Direktor in glavni urednik te založbe je bil Bojan Korsika, odgovorni urednik Igor Bavčar, predsednik založniškega sveta je bil Janez Janša. Igor Omerza je bil skupaj z Bavčarjem, Bojanom Finkom in Bojanom Korsiko član založniškega sveta te založbe.

No, tokrat pa je Omerza na podlagi udbovskega gradiva razkril, kako je Cirila Žebota desetletja spremljala in zalezovala zloglasna Ozna oziroma Udba.

Že 26. maja 1942 pa so ga skupaj z Lambertom Ehrlichom želeli ubiti komunistični vosovci, a ga je rešilo neverjetno naključje. Več o tem pa v oddaji Beremo na Nova24TV.

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine