7.2 C
Ljubljana
torek, 26 oktobra, 2021

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo: Gost geopolitični strokovnjak dr. Laris Gaiser

V soboto ob 20.10 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. Naš tokratni gost bo doktor znanosti s področja geopolitične ekonomije gospod Laris Gaiser, s katerim bomo spregovorili o geopolitiki in mednarodnem dogajanju.

»Laris Gaiser se je rodil leta 1977 na Ptuju. Po obdobju študija na Anglia Ruskin University v Cambridgeu, v Veliki Britaniji, je diplomiral v Italiji na pravni fakulteti Univerze v Veroni, magistriral pa je iz diplomacije in mednarodnih odnosov na Inštitutu za Mednarodno Politiko (ISPI) v Milanu. Leta 2005 je opravil specializacijo na področju kriznega managementa v humanitarnih krizah na United Nation Staff Collegu v Torinu.

Kot sodelavec inštituta za preučevanje globalnih vprašanj (GLOBIS) od leta 2008 predava mednarodne odnose na Univerzi v Georgiji, v Združenih državah Amerike. Je gostujoči predavatelj dunajske Diplomatske Akademije na področju geopolitike, predavatelj geoekonomije na Univerzi v Firencah in v Rimu na Universita Guglielmo Marconi, kjer je tudi doktoriral.

Med leti 2012 in 2014 je bil podpredsednik in vršilec dolžnosti predsednika Evro-Sredozemske Univerze – EMUNI v Portorožu. Od leta 2012 do 2014 je bil tudi član strateškega sveta ministra za zunanje zadeve. Od leta 2015 je član skupine ITSTIME (Italian Team for Security, Terroristic issues and Managing Emergencies).

Odgovoren je za gospodarsko-obveščevalna vprašanja na Katoliški Univerzi Svetega Srca v Milanu. V Sloveniji redno sodeluje s Fakulteto za državne in evropske študije, kjer je docent za varnostne vede in Fakulteto za pravo in poslovne vede pri Katoliškem inštitutu v Ljubljani, kjer je predstojnik Katedre za makroekonomijo. 

Dr. Laris Gaiser je tudi menedžer, gospodarski in politični svetovalec ter kolumnist različnih domačih in evropskih medijev. Je avtor knjige Geopolitika – Dinamika mednarodne politike v XXI. stoletju in številnih strokovnih člankov, ki so večinoma izšli v tujini.

Od leta 2012 je tudi predsednik Slovenskega panevropskega gibanja. Januarja 2015 je bil izvoljen v Mednarodno Predsedstvo Panevropske unije s sedežem v Strasbourgu.«

Našega gosta bomo med drugim vprašali:

Gospod Gaiser še enkrat lepo pozdravljeni v našem studiu. Po dr. Francetu Bučarju od leta 2012 torej vodite Slovensko panevropsko gibanje. Kakšno je danes njegovo poslanstvo?

Ste avtor knjige Geopolitika – dinamika mednarodne politike v XXI. stoletju, ki ste jo izdali leta 2010 v slovenščini. Kako kot strokovnjak za geopolitiko pa tudi varnostna vprašanja gledate na veliki migrantski val v Evropo leta 2015?

V vaši knjigi Geopolitika ste v poglavju o Rimskokatoliški Cerkvi posebej izpostavili govor papeža Benedikta XVI. septembra 2006 na Univerzi v Regensburgu, ki je razburil muslimane po svetu. Tam je papež citiral bizantinskega cesarja Manuela II.. Citiram: »Pokaži mi, kaj je novega prinesel Mohamed, in videl boš le slabo in nečloveško; vero, ki jo narekuje, pa širi z mečem.« Konec citata. Po vaše je takrat papež Benedikt čutil potrebo povedati resnico. V kakšnem smislu?

Kako pa gledate na odnos sedanjega papeža Frančiška do beguncev in migrantov? Mnogi menijo da ima do tega vprašanja drugačen odnos, ker prihaja iz Južne Amerike. Kako gledate nanj kot geopolitični strokovnjak? In na vlogo ter pomen Vatikana v mednarodnih odnosih?

Prejšnji teden je bila v Evropskem parlamentu končno potrjena nova Evropska komisija pod vodstvom Nemke Ursule von der Leyen. Se bo nova Evropska komisija znala soočiti s problemom, ki ga predstavljajo nezakonite migracij? Kaj na splošno pričakujete od nove Evropske komisije?

No, našega gosta pa bomo tudi vprašali, kako gleda na podnebne spremembe in napovedovano apokalipso. Pred dnevi je namreč tudi v slovenščini izšla knjiga švedske t. i. podnebne aktivistke Grete Thunberg z naslovom Naša hiša je v plemenih. »Je stanje res tako alarmantno, ali pa smo priča nekakšni podnebni histeriji?«

Vprašali pa ga bomo tudi, kako gleda na odnose med ZDA in Evropo, Evropo in Rusijo, na ameriškega predsednika Donalda Trumpa, NATO in seveda tudi na Kitajsko, ki s svojim hitrim razvojem vse bolj ogroža primat ZDA v svetu. Bo azijska velesila res prehitela ZDA, ali bo kolapsirala? In seveda, kako gleda na uradno slovensko zunanjo politiko, do katere je bil v zadnjih letih zelo kritičen.

Skratka, ne zamudite pogovora na Nova24TV, ki je vreden ogleda! Še posebej, če vas zanimajo pogledi na mednarodno politiko, ki odstopajo od uradne levičarske agende!

In vabljeni na spletno stran www.vseknjige.si

 

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine