12.9 C
Ljubljana
petek, 24 septembra, 2021

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV! Gost bo sociolog dr. Borut Rončević

V soboto ob 20.10 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Naš tokratni gost bo dekan Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici, sociolog prof. dr. Borut Rončević. Z njim bomo spregovorili o FUDŠ, visokem šolstvu, raziskovalni dejavnosti in izzivih sodobne družbe.

Dr. Borut Rončević se je rodil leta 1975 v Novem mestu. Je dekan Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici in redni profesor za področje sociologije. Raziskovalno se ukvarja s področjem inovacij in regionalnega razvoja ter z razvojem v postsocialistični Evropi. Je avtor ali soavtor devetih knjig, številnih znanstvenih člankov in samostojnih poglavij v različnih zbornikih.

Kot gostujoči profesor ali raziskovalec je gostoval na univerzah v ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji, Rusiji, na Irskem in v Libanonu. V času druge vlade Janeza Janše je bil generalni direktor za področje visokega šolstva in znanosti na Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije.

 Našega gosta bomo med drugim vprašali:

Gospod Rončević, od oktobra lani ste dekan Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici. Kot vemo je vaša fakulteta pred dobrim desetletjem nastala kot nekakšen antipod »rdeči« Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Domnevam, da je vodenje take alternativne fakultete precej dinamično in polno izzivov?

Kako pa gledate na slovensko visoko šolstvo, če ga primerjate s tistim v tujini?  Vi ste v zadnjih letih veliko predavali po različnih univerzah po svetu, tudi v ZDA…

Ste avtor ali soavtor devetih knjig, šestindvajsetih znanstvenih člankov in petindvajsetih samostojnih poglavij v zbornikih, če so moji podatki še pravi. Kaj vse je predmet vašega znanstvenega proučevanja? S seboj ste prinesli nekatere vaše knjige, zbornike, revije. Imava jih tu na mizi. Jih lahko na kratko predstavite?

Veliko je govora tudi o umetni inteligenci. Vi predavate oziroma ste predavali tudi na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu.  Kako bo umetna inteligenca vplivala na naše življenje v prihodnosti?

In še za konec. Če se dotakneva še slovenske stvarnosti. Kako gledate na trenutno stanje v Sloveniji? Očitno je, da imamo na oblasti politično garnituro, ki  je nekako zadovoljna s trenutnim stanjem, s stopicanjem na mestu in ji je važno, da je na oblasti…

Naš tokratni gost je zelo uspešen v mednarodnem okolju. Od leta 2017 vodi Center odličnosti Jean Monnet za preučevanje vloge tehnologij in inovacij v regionalnem razvoju. Fakulteta za uporabne družbene študije je sicer avgusta letos prejela prestižni naslov Jean Monnet Center odličnosti, prav tako prof. dr. Matej Makarovič, ki je prejel naslov Jean Monnet Chair.

Skratka, dr. Borut Rončević kot dekan vodi fakulteto, ki predstavlja čedalje večjo konkurenco Fakulteti za družbene vede v Ljubljani.

Vabljeni k ogledu oddaje in naše splete strani www.vseknjige.si

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine