8.2 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo: Gost bo slovenski pisateljski rekorder Ivan Sivec

V soboto ob 20.10 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. Naš tokratni gost bo slovenski domoljubni pisatelj in pesnik Ivan Sivec, s katerim bomo spregovorili o njegovem pisateljevanju in številnih knjigah, ki jih je napisal.

Ivan Sivec se je rodil 23. maja 1949 v Mostah pri Komendi. Živi in ustvarja v Mengšu. Na ljubljanski Filozofski fakulteti je diplomiral na Oddelku za slovenistiko, na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo pa si je pridobil naziv magister etnoloških znanosti.

Bil je zaposlen na RTV Slovenija, najdlje kot novinar oz. urednik. Sodeloval je pri pripravi Enciklopedije Slovenije in Slovenskem etnološkem leksikonu. Član Društva slovenskih pisateljev je od leta 1987. Več njegovih knjig je prevedenih v nemščino in angleščino.

Ivan Sivec velja za najbolj plodovitega slovenskega pisatelja. Napisal je 158 knjig. Že poldrugo desetletje je vedno med prvimi tremi najbolj branimi avtorji. Po podatkih njegove spletne strani https://ivan.sivec.net/ je napisal več kot 1450 avtorskih pol, natisnjenih pa je bilo več kot 350.000 Sivčevih izvodov knjig.

Piše več različnih literarnih žanrov: zgodovinske romane in povesti, biografske romane, zbirko za mladino Srečna družina, socialno-psihološke romane, pustolovske romane, potopise, knjige s športno tematiko, kmečke povesti in romane, knjige o glasbi, spominsko prozo, humorne pripovedi, slikanice za najmlajše, knjige za mlajše bralce, izhaja pa tudi zbirka njegovih uspešnic Večno zelene.

Napisal je skoraj tri tisoč besedil za glasbo. Sivčevo pisateljevanje je zaslužna profesorica dr. Helga Krisper Glušič označila kot vitalistični realizem oz. novi realizem s primesmi dokumentaristike.

Na željo bralcev je svoje knjige predstavil na prireditvah ob zaključku šolskih bralnih značk in na literarnih večerih v več kot 1000 krajih po Sloveniji in po svetu. Leta 2019 je prejel iz rok predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja visoko državno odlikovanje: red za zasluge za slovenski narod za »izjemno obsežen, raznolik in odmeven avtorski opus, ki neguje narodno zavest«.

Za ustvarjalno delo na literarnem področju je prejel tudi zlato Kersnikovo plaketo, roman Jutro ob kresu je dobilo priznanje Ministrstva za obrambo, knjiga Prekletstvo zlata je bila nominirana za desetnico 2008, za novinarsko delo je prejel Terseglavovo priznanje za demokratizacijo glasil, občina Mengeš mu je podelila zlato priznanje za literarno ustvarjanje, za pisanje besedil je prejel Souvanovo nagrado za življenjsko delo, imenovan je bil za glasbenega kralja, celovečerni film Pozabljeni zaklad, posnet po Sivčevi literarni predlogi, pa je prejel zlato rolo.

Našega gosta bomo med drugim vprašali:

Gospod Sivec, kako se je pravzaprav začela vaša pisateljska pot? Kdaj ste izdali svojo prvo knjigo?

Pišete zgodovinske romane in povesti, biografske romane, socialno-psihološke romane, pustolovske romane, potopise, knjige s športno tematiko, kmečke povesti in romane, knjige o glasbi, spominsko prozo in humorne pripovedi. Kako vam to uspeva? Kako vam uspeva preskakovati med vsemi temi različnim žanri?

Napisali ste več knjig o glasbi, predvsem o narodno-zabavni glasbi pri čemer je potrebno poudariti, da ste napisali tudi več kot tri tisoč besedil za glasbo. Bi katero knjigo pri tem posebej izpostavili? Morda te, ki so povezane z Avseniki?

Kako pa odgovarjate tistim, ki na narodno – zabavno glasbo gledajo nekako poniževalno, češ »goveja muzka« in raje poslušajo balkansko ali tujo glasbo? Češ, da slovenščina ni spevna…

Mene osebno je kot zgodovinarja in geografa pritegnila vaša trilogija o Karantaniji. Ob tem sem si dejal, »to naj berejo osnovnošolci in srednješolci, ne pa neke knjige ala čefurji raus, ki jih vsiljuje vladajoča politika in dominantni mediji«. Se pravi naši osnovnošolci in srednješolci naj berejo knjige, ki spodbujajo vedenje o naših slovenskih koreninah…

Gospod Sivec je med drugim tudi avtor zgodovinske pentalogije, se pravi knjižne zbirke v petih delih o celjskih grofih. Zato ga bomo med drugim tudi vprašali, ali bi bila usoda slovenskega naroda morda drugačna, če sredi 15. stoletja celjski grofje, ne bi izumrli. Gospod Sivec pa bo med drugim spregovoril tudi svojih številnih potovanjih in potopisih. In kako se je odpravil po poti znamenitega ameriškega pisatelja Jacka Londona…

Nekatere knjige gospoda Ivana Sivca lahko naročite tudi pri naši založbi Nova obzorja na telefonsko številko 01 24 47 200 ali preko elektronskega naslova [email protected]

Skratka, ne zamudite pogovora s pisateljem Ivanom Sivcem v oddaji Beremo na Nova24TV!

 

 

Zadnje novice

Ste videli nesrečo?

Sorodne vsebine