12.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo: Gašper Blažič in Slovenija, vstan’!

V soboto ob 20.10 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV. Naš tokratni gost bo novinar in publicist Gašper Blažič, ki bo spregovoril o svoji novi knjigi Slovenija, vstan’!

 

Gašper Blažič je maturiral na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani, diplomiral pa na Teološki fakulteti v Ljubljani. Že v času študija se je angažiral kot novinar revije Demokracija, občasno pa je pisal komentarje tudi za druge medije. Leta 2016 je skupaj z nekdanjim šefom sindikata strojevodij Slavkom Kmetičem, izdal knjigo Stavka, ki je iztirila rdeči režim.

Našega današnjega gosta smo med drugim vprašali:

Gašper, če greva k tvojemu knjižnemu prvencu, ki je tu na mizi, se pravi knjigi »Slovenija, vstan’!« Kot si zapisal v uvodu knjige, se naslov knjige navezuje na verz zapisan na spomeniku na Trgu francoske revolucije v Ljubljani: »Napoleon reče: Ilirija, vstan’!« Zakaj torej tak naslov knjige?

Če je po eni strani na tvoje pisanje močno vpliva tvoja teološka izobrazba pa je po drugi strani na tvoje intelektualno, publicistično razmišljanje močno vplival tudi znani slovenski pisatelj Drago Jančar s svojimi političnimi eseji. V preteklosti si ga pogosto citiral….

V svojih kolumnah velikokrat uporabljaš besedno zvezo »navidezna resničnost«. Prva tvoja kolumna, ki si jo objavil v knjigi, ki jo imava tu na mizi, nosi naslov Diktatura navidezne resničnosti in je iz decembra leta 2012.

Velikokrat opozarjaš na nedelovanje pravne države, na zlorabo sodstva v politične namene tako v prejšnjem režimu, kot še danes, v času nedokončane in neuspešne tranzicije. V knjigi imaš tako kolumno iz februarja 2013, ki si ji dal naslov V imenu ljudstva. To je bil čas, ko se je drugo Janševo vlado rušilo s pomočjo t. i. vseljudskih vstaj…

Kolumni iz junija 2013 si dal naslov Notranja okupacija Slovenije, kolumni iz julija istega leta pa V nov celofan zapakiran Kardelj. Kaj si s tema kolumnama želel sporočiti slovenski javnosti?

Decembra 2013 si napisal kolumno z naslovom Spopad civilizacij? Ne, pač pa med civilizacijo  in barbarstvom! To sintagmo si si sposodil pri znanem ameriškem politologu Samuelu Huntingtonu pri čemer si to preslikal na stanje v Sloveniji…

Gašper Blažič je v oddaji spregovoril tudi o fenomenu »kuhane žabe«, »Sovjetske republike Slovenije«, in nujnih družbeno-političnih spremembah, ki jih potrebuje Slovenija. Za to pa bo po njegovem potrebno novo civilno-družbeno gibanje, duhovna prenova in molitev. Gosta v naši tokratni oddaji smo tudi vprašali, kako vidi fenomen Marjana Šarca, ki je bil v preteklosti znan predvsem po liku vaškega posebneža Ivana Serpetinška…

Knjigo Slovenija, vstan’! lahko naročite na spletni strani www.vseknjige.si, ali na [email protected], ali na telefonu: 01/24 47 200.

Skratka, vabljeni k ogledu Beremo na Nova24TV!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine